De economische groei in Turkije breidde uit met een 5.1 percent in het tweede kwartaal van het jaar, onder andere door een sterke export, van afgewerkte producten en een hoge koopkracht van de verbruikers van die producten. Alles samen maakt dit de Turkse economie een van de snelst groeiende markten onder de economieën die deel uitmaken van de G20.

Het Turkse instituut voor statistiek (TUIK) geeft aan dat het bruto binnenlands product van Turkije  jaarlijks zo een 5.1 percent groeide (gemiddeld) in de periode van april tot juni. Ter vergelijking, in de eerste drie maanden van 2017 groeide het BBP eveneens een 5.0 percent tegenover de vorige jaren.

Verschillende rapporten van de twee laatste kwartalen bevestigen de groei van om en bij de 5 percent en tonen aan dat Turkije met dit resultaat een van de snelst groeiende economieën is van de G20. Enkel China en India doen het nog beter.

Groei in alle sectoren

De groei vloeit voort uit min of meer alle sectoren van de Turkse economie. De landbouwsector maakte zo bijvoorbeeld eveneens een groei mee van zo een 4.7 percent, terwijl de productie-industrie van afgewerkte producten zomaar even 6.3 percent groeide. De bouwsector maakte nog de grootste groei mee met een groeipercentage van 6.8. Ten slotte groeide ook de dienstensector met een 5.7 percent (aldus volgens gegevens van het TUIK).

De bouwsector speelde een centrale rol in de opwaartse groei van de Turkse economie. De bloeiende bouwsector in het land trok heel wat buitenlandse investeerders aan met grote megaprojecten, soms zelfs mede gefundeerd door de staat (wat men ook wel eens een publieke-private samenwerking noemt).

Het Turkse bruto binnenlands product stond vorig jaar aan een 2,6 triljoen lira’s (wat neerkomt op zo een 863 miljard dollar of 721,6 miljard euro). Het jaar voordien stond het BBP nog op een 2,3 triljoen lira’s (wat neerkomt op zo een 862 miljard dollar of 720,7 miljoen euro).

Waarde lira duidelijk omhoog

De wisselkoers tussen de Amerikaanse dollar en de Turkse lira stond op 3,2 gemiddeld in het vergane jaar, terwijl een dollar in 2015 nog maar 2,71 Turkse lira waard was.

De Turkse staat zelf maakte een algemene groei van 4,4 percent mee voor 2017 (tot nog toe). Turks premier Binali Yildirim beweerde bovendien dat dit percentage wellicht nog zal groeien en dat het gezette doel qua groei overstegen zal worden.

Binali: “Ons doel dit jaar was een groei van 4,4 percent  maar we zullen dit jaar wellicht eindigen met een groei van meer dan 5 percent. Wat betekent dit? Dat wij de hoogste groei zouden hebben meegemaakt van alle leden van de Organisie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD).”

In de laatste maand verhoogde het internationale agentschap van kredietratings zijn voorspelling voor het einde van het jaar van 2,6 percent naar 3,7 percent, terwijl het Fitch agentschap een economische groei van 4,3 percent voorspelt (gemiddeld) tussen 2017 en 2019.

Sabah