Turkije schort het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op. Dat meldt de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus. De tijdelijke opschorting past in de noodtoestand van 3 maanden die de Turkse president Erdogan eerder had aangekondigd.

“Turkije schort het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op zoals Frankrijk dat na de aanslagen van november 2015 heeft gedaan”, zei de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus. Volgens artikel 15 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (zie hieronder) kunnen regeringen “in uitzonderlijke omstandigheden” het Verdrag opschorten. De tijdelijke maatregel past voor Turkije in de noodtoestand die president Recep Tayyip Erdogan gisteren heeft aangekondigd. Die noodtoestand moet het volgens Erdogan mogelijk maken om na de mislukte staatsgreep snel en doortastend op te treden tegen de Gülen-beweging, die ervan beschuldigt wordt achter de mislukte coup te zitten.

Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

In het EVRM staan fundamentele rechten en vrijheden van burgers en beschermt hen onder meer tegen de doodstraf, martelingen en onrechtmatige detentie. Het Turkse parlement is woensdag bovendien akkoord gegaan met de noodtoestand. Van de 550 parlementsleden, heeft een ruime meerderheid van 346 leden voor de noodtoestand gestemd.

Artikel 15 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

In tijd van oorlog of in geval van enig andere algemene noodtoestand die het bestaan van het land bedreigt, kan iedere Hoge Verdragsluitende Partij maatregelen nemen die afwijken van zijn verplichtingen ingevolge dit Verdrag, voor zover de ernst van de situatie deze maatregelen strikt vereist en op voorwaarde dat deze niet in strijd zijn met andere verplichtingen die voortvloeien uit het internationale recht. De voorgaande bepaling staat geen enkele afwijking toe van het recht op leven (behalve in geval van dood als gevolg van rechtmatige oorlogshandelingen), het verbod van foltering en het verbod van slavernij en dwangarbeid. Ook het artikel 7: “geen straf zonder wet” moet worden gerespecteerd.