De noodtoestand in Turkije zal met 3 maanden verlengd worden vanaf 19 oktober. Dat verklaarde vicepremier Numan Kurtulmus op maandag.

Na een kabinetsvergadering zei Kurtulmus tegen reporters dat het kabinet het advies van de Nationale Veiligheidsraad zal volgen en de noodtoestand zal verlengen om de Turkse democratie en de rechtsstaat te vrijwaren. Vorige week vergaderde de Nationale Veiligheidsraad die voorgezeten wordt door president Erdogan en kwam tot het advies om de noodtoestand, afgekondigd na de mislukte coup van 15 juli, te verlengen.

Deelname Turkije aan operaties Mosoel en Raqqa enkel mogelijk met uitsluiting YG/PYD

Daarna zei Kurtulmus inzake een mogelijke deelname van Turkije aan de coalitie om Mosoel en Raqqa te bevrijden van IS, dat terreurgroepen PYD en YPG als voorwaarde uitgesloten moeten worden van de operatie. De vicepremier zei ook dat de aanwezigheid van Turkije in de Noord-Iraakse kamp Bashika niks te maken heeft met de bevrijding van Mosoel. Hij voegde eraan toe dat dat enkel succesvol kan zijn met de deelname van lokale Arabische elementen.

Turkije heeft herhaaldelijk gezegd dat ze operaties in Mosoel en Raqqa zullen steunen en coördineren maar dat de PYD en YPG uitgesloten moeten worden van de operaties. De V.S. zien de PYD en YP als partners terwijl Turkije de groeperingen als terroristen beschouwt vanwege hun banden met terreurgroep PKK.

Sabah