President Recep Tayyip Erdogan zei zaterdag op de openingsceremonie van het parlementaire jaar dat Turkije een veilige zone van 5000 vierkante km wil opzetten in Syrië.

De Turkse president zei dat het doel van Operatie Eufraatschild een veilige zone op te stellen is in Syrië. De veilige zone zal gezuiverd worden van alle terroristische elementen. “Het terreur- en vluchtelingenprobleem zal opgelost worden wanneer we Syrisch grondgebied stap voor stap beveiligen”, zei Erdogan. Hij wees daarbij naar de operatie waarbij het Turks leger het Vrije Syrische Leger steunde in het heroveren van Jarablus op terreurgroep IS. Het bevolkingsaantal in de stad was gezakt tot 2000 maar na de herovering steeg dit al snel tot 40.000.

Gedwongen om veilige zone zelf op te zetten

Hij benadrukte dat hoewel Turkije al jaren een veilige zone voorstelt, dit voorstel geen gehoor kreeg van andere landen. Door de aanhoudende en stijgende terreuractiviteiten zag Turkije zich genoodzaakt om de veilige zone in Syrië met eigen middelen op te zetten.  “De stijgende terreuractiviteiten van de PKK en de IS in ons land dwongen ons om de nodige maatregelen te nemen en dit project zelf te implementeren”, zei Erdogan.

Eerder vorige maand zei president Erdogan dat hij de wereldmachten op de G20-top had aangespoord om een veilige zone op te zetten in Syrië waar niet gestreden zou worden. Dat zou dan de migratiestroom verminderen van het Arabisch land.

Sabah