Turkije, Rusland en Iran hebben afgesproken om hun eigen munteenheden te gebruiken voor de handel tussen de drie landen. Dat zegt Abdolnaser Hemati, de gouverneur van de Iraanse Centrale Bank. Hemati verklaarde zaterdag in de media dat hij in de nabije toekomst een vergadering plant met de gouverneurs van de Turkse en Russische centrale banken. Hij hoopt dat het akkoord snel in de praktijk zal worden omgezet.

De trilaterale top over Syrië, die onlangs plaatsvond in Tehran en waar ook de Russische president Vladimir Putin en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan bij aanwezig waren, noemde hij vruchtbaar.

Volgens Hemati werden er akkoorden bereikt over de handel in olie, gas en andere basisproducten, alsook over een aantal financiële zaken.

De drie landen kwamen verder overeen om de Amerikaanse dollar niet langer te gebruiken voor onderlinge handelstransacties. Hemati voegde eraan toe dat de transacties in de toekomst zullen gebeuren tegen een vastgelegde wisselkoers.

Vorige week vrijdag werd in Tehran een trilaterale topontmoeting gehouden over Syrië door de Turkse, Iraanse en Russische leiders.

De sancties die de VS recent heeft uitgevaardigd, in het bijzonder tegen Turkije, Rusland en Iran, hebben ervoor gezorgd dat men op zoek is gegaan naar een alternatief dat de dominantie van de dollar kan breken.

President Erdoğan verklaarde eerder al dat Turkije van plan was om de lokale munt meer te gaan gebruiken in plaats van de dollar voor transacties met de belangrijkste handelspartners, waaronder Rusland, China, Iran en Oekraïne. Hij voegde eraan toe dat men bereid was hetzelfde te doen met de Europese landen.

Sabah

S.V.R.