Er wordt verwacht dat de Turkse economie jaarlijks met gemiddeld 4,8 procent zal stijgen tijdens de komende 5 jaar. Dit melde het wereldwijde beoordelingsagentschap Fitch Ratings.

Robuuste groei bij werkende Turkse bevolking

Fitch schreef het verslag “Essentiële Investeringen en Demografie voor het Groeipotentieel van de EM”. Hierin gaven ze een lijst van de 10 grootste opkomende markten ter wereld. Turkije staat op de derde plaats qua voorspelde economische groei. Het agentschap zei dat Turkije een robuuste groei zal voortzetten bij de werkende bevolking gedurende de komende 5 jaar, wat conform de bbp-groeipotentieel is van het land.

Indrukwekkende groeisnelheid met risico´s

Fitch zei dat Turkije een indrukwekkende snelheid aan kapitaalaccumulatie kent per werkende mens, maar merkte op dat dit door externe krachten werd bekostigd. Dit heeft enkele minder positieve risico´s eraan verbonden. De sterke groeisnelheid van het land “steunt erg hard op voortgaande hoge investeringen, wat het land kwetsbaar maakt voor eventuele verminderen aan inkomende kapitaalstromen.”

“De voorspelde potentiële groei van Turkije ligt net onder de 5 procent. De voorspelde groeitrend voor de werkproductiviteit steunt volledig op een hoge investeringsgraad die kwetsbaar is voor verminderingen van de buitenlandse financieringsstromen.”

India op eerste plaats, Rusland op laatste

India kwam op de eerste plaats te staan bij de 10 best groeiende opkomende markten. Het land heeft een potentiële groeisnelheid van 6,7 procent voor de komende 5 jaar. China en Indonesië staan op een gedeelde tweede plaats, met een potentiële groei van 5,5 procent.

Het bbp-groeipotentieel wordt verwacht het minste te zijn in Zuid-Afrika, Brazilië en Rusland. De landen staan respectievelijk op 1,9 procent, 1,8 procent en 1,2 procent.

Hurriyet