De recente rechtszaak in New York tegen de Turkse bankier Hakan Atilla die de Amerikaanse sancties tegen Iran overtrad, maakt deel uit van een “poging om een nieuwe staatsgreep te organiseren” in Turkije, zei president Recep Tayyip Erdoğan.

“Zij die er niet in slaagden een succesvolle coup te plegen op vrijdag 15 juli 2016, zijn nu op zoek naar een andere manier om ons land aan te vallen,” zei Erdoğan tegen zijn partijgenoten tijdens zijn wekelijkse toespraak.  De rechtszaak tegen Hakan Atilla in de VS is gewoonweg een politieke poging tot staatsgreep,” voegde hij toe.

De 47-jarige Hakan Atilla, voormalige bankier bij Halkbank, werd vorige donderdag schuldig bevonden aan fraude en aan het overtreden van Amerikaanse sancties tegen Iran. Het verdict van de jury viel na een beraadslaging van 4 dagen lang en na 3 weken lang getuigenissen te hebben ingezameld.

Jeruzalem zet  

De situatie in Syrië is slechts een van de vele kwesties die de banden tussen Turkije en de VS onder druk zetten. De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de “onverdeelde” hoofdstad van Israël heeft alleen maar olie op het vuur gegooid.

Erdoğan haalde nogmaals uit naar Trump maar zei dat wereld zich positief heeft verzet tegen deze erkenning.

“De dag waarop we Jeruzalem zullen omarmen nadert. De verwoesting van Israël sleept de regio en de wereld in moeilijkheden. We zullen tot het einde bij onze Palestijnse broeders blijven,” aldus de Turkse president.

Hurriyet