De Turkse overheid heeft in de nasleep van de mislukte coup van afgelopen weekend bijna negenduizend functionarissen uit hun functie gezet. Onder hen zijn dertig van de 81 gouverneurs die het land telt, en meer dan vijftig hoge ambtenaren. Zij zouden banden hebben met de coupplegers.

Dat melden Turkse staatsmedia vandaag. Onder de ontslagen functionarissen zouden ongeveer 7.900 politiemensen zijn. Zij moesten zich in de nacht van gisteren op vandaag melden in hun hoofdkwartier, waar hen werd bevolen om hun wapens in te leveren.

Ankara heeft vandaag ook 1.800 veiligheidsagenten naar Istanbul gestuurd. Zij moeten de grootste stad van het land met behulp van gepantserde voertuigen extra beveiligen, zo meldt staatspersbureau Anadolou. De veiligheidstroepen worden op strategische punten ingezet. Daarnaast heeft de politiechef van Istanbul, Mustafa Caliskan, het bevel gegeven om onbekende helikopters zonder waarschuwing uit de lucht te schieten. In het Turkse luchtruim patrouilleerden de hele nacht F-16 gevechtsvliegtuigen.

Verzet tegen coupplegers

De Turkse premier Yildirim heeft het Turkse volk vannacht bedankt voor hun verzet tegen de coupplegers. Yildirim verscheen zondagnacht op het Kizilayplein in hartje Ankara, waar toen nog steeds duizenden aanhangers van de regering waren en met Turkse vlaggen zwaaiden. Het publiek scandeerde de naam van Erdogan. Yildirim noemde de dag van de mislukte staatsgreep “een feestdag voor de democratie”.

De premier prees de solidariteit tussen de rivaliserende politieke partijen in het land. “Ondanks hun politieke opvattingen kwamen zij arm in arm op tegen de coup”, aldus Yildirim. Zaterdag veroordeelden de vier grootste partijen van Turkije de couppoging in een gezamenlijke verklaring, voorgelezen in het beschadigde parlementsgebouw.

De belangrijkste oppositiepartij CHP liet vandaag weten dat de Turkse regering bij zijn antwoord op de couppoging de Turkse rechtsstaat als leidraad moet nemen.

Demorgen