400.000 Europeanen bezoeken Turkije voor gezondheidstoerisme

Turkije is een belangrijke speler aan het worden in het wereldwijde gezondheidstoerisme, dat tienduizenden mensen over de hele wereld aantrekt, de meesten uit Europa, met inkomsten die meer dan 1 miljard dollar bedragen.

De Turkse gezondheidssector bediende meer dan 640.000 mensen uit andere landen, waarvan 400.000 Europeanen, en bood een breed scala aan behandelingen aan, waaronder de zeer populaire plastische chirurgie, haartransplantatie en in-vitrofertilisatie.

De inkomsten van de sector gezondheidstoerisme bedroegen vorig jaar meer dan 1 miljard dollar (929,8 miljoen euro).

Maar dit cijfer ligt waarschijnlijk veel hoger, rond de $2,5 miljard tot $3 miljard, als de niet-geregistreerde inkomsten worden meegerekend, aldus Cihat Alagöz, voorzitter van de Raad voor de Beurzenindustrie van de Unie van Kamers en Goederenbeurzen van Turkije (TOBB).

“Turkije heeft een goede positie in de mondiale gezondheidstoerisme-industrie, waar India, Zuid-Korea, de VS, Thailand en Maleisië de belangrijkste spelers zijn. Door de vooruitgang die Turkije heeft geboekt, is het land een pionier geworden in de sector van het gezondheidstoerisme. De lokale sector heeft een enorm potentieel om een belangrijke bron van harde valuta te worden,” voegde Alagöz eraan toe.

Uit gegevens van het Turks Instituut voor Statistiek (TÜİK) bleek dat 388.000 buitenlanders Turkije bezochten voor gezondheidstoerisme en de inkomsten bedroegen $ 550 miljoen, Alagöz herinnerde eraan dat het aantal bezoekers bijna verdubbelde tot 642.000 mensen en de inkomsten klommen tot $ 1,05 miljard in 2021.

“Er wordt echter geschat dat de inkomsten in werkelijkheid veel hoger waren en ergens tussen de 2,5 en 3 miljard dollar lagen wanneer niet-geregistreerde inkomsten worden meegerekend.”

Vorig jaar bedroegen de totale inkomsten uit toerisme in Turkije 25 miljard dollar doordat zo’n 30 miljoen vakantiegangers het land bezochten.

Alagöz voegde eraan toe dat in 2021 de gemiddelde besteding per buitenlandse toerist 750 dollar bedroeg, maar dat in de sector gezondheidstoerisme de besteding per hoofd van de bevolking ongeveer 2.000 dollar bedroeg.

Meeste buitenlanders

De meeste buitenlanders bezoeken Turkije voor plastische chirurgie, haartransplantatie, cardiovasculaire chirurgie, tandheelkunde, orthopedie, kankerbehandeling en in-vitrofertilisatie.

Volgens een recent rapport van de afdeling gezondheidstoerisme van het Directoraat-generaal Gezondheidsdiensten geven patiënten uit de VS de voorkeur aan Turkije omdat de behandelingskosten in Turkije ongeveer 35 tot 60 procent goedkoper zijn dan in hun eigen land.

Een bypassoperatie kost in de VS bijvoorbeeld zo’n 125.000 dollar, terwijl dezelfde hartoperatie in Turkije slechts 25.000 dollar kost, aldus het rapport.

Bron: Hürriyet