De Republikeinse Volkspartij (CHP) is de belangrijkste oppositiepartij, en wordt geleid door Kemal Kılıçdaroğlu. Op 9 oktober riep Kılıçdaroğlu de regering op om “haar banden met Saudi-Arabië onmiddellijk te herzien”. Hij uitte zijn bezorgdheid over het voorval met de vermiste Saudische journalist.

“Men zou de Saudische diplomaten, die onschendbaarheid genieten, het land moeten uitzetten. Ze zouden persona non grata verklaard moeten worden.” Dat zei Kılıçdaroğlu toen hij de parlementaire fractie van zijn partij toesprak.

Volgens hem zou de verblijfplaats van de vermiste Saudische journalist Jamal Khashoggi bekendgemaakt moeten worden.

“Hoe kan je jezelf een democratie en een rechtsstaat noemen als je journalisten niet kan beschermen,” aldus Kılıçdaroğlu. Naar eigen zeggen volgt zijn partij de zaak op de voet.

Columns voor Washington Post

Khashoggi, die columns schreef voor de Washington Post, wordt al sinds 2 oktober vermist. Hij werd voor het laatst gezien toen hij het Saudisch consulaat in Istanbul binnen ging. Turkse politici vrezen dat de journalist in het consulaat vermoord is. Het parket van Istanbul is een onderzoek gestart.

Devlet Bahçeli

Tezelfdertijd sprak ook Devlet Bahçeli, de leider van de Nationalistische Beweging (MHP, een andere oppositiepartij) zijn bezorgdheid uit over de zaak.

“We maken ons zorgen over het lot van Jamal Khashoggi,” zei Bahçeli tijdens een toespraak voor de parlementaire fractie van zijn partij.

“Als het [de kwestie-Khashoggi] om een misdaad gaat, en als de misdadigers gekend zijn, dan moet [de Turkse regering] al het nodige doen,” zei hij.

“In Turkije is geen plaats voor maffiapraktijken en bloedige afrekeningen.”

Hürriyet

S.V.R.