Dagen nadat Turkije en Israël een akkoord breikten om de diplomatieke banden te normaliseren, wordt er 11 000 ton aan humanitaire hulpgoederen, waaronder rijst, bloem en speelgoed, klaargemaakt om van Turkije naar Gaza te vertrekken deze vrijdag. De noodhulp voor de Gazastrook begon men op woensdag al te laden op Lady Leyla, een schip in de haven van Mersin in Zuid – Turkije.

Volgens de overeenkomst zal Turkije humanitaire hulp kunnen sturen naar Gaza en infrastructurele projecten waaronder residentiële gebouwen en een ziekenhuis van 200 bedden kunnen uitvoeren.

De Lady Leyla zal 10 000 pakken speelgoed en 10 000 pakken voedselhulp naar de kinderen van Gaza vervoeren via de Israëlische haven Ashdod. 5 ton bloem en 2000 ton suiker van de Turkse Rode Halve Maan zullen ook worden geleverd.

Aanval op Mavi Marmara

Turkije en Israël bereikten op zondag laat een verzoening. De diplomatieke banden tussen de landen werden geschorst nadat Israëlische troepen een hulpschip onderweg naar Gaza aanvielen in internationale wateren in 2010 waarbij 10 Turkse activisten, waaronder de 19-jarige Furkan, gedood werden. De Mavi Marmara hulpschip was 1 van 6 civiele schepen die de Israëlische blokkade op Gaza wilden doorbreken toen Israëlische commando’s het schip binnenvielen.

Na de aanval eiste Turkije een formele verontschuldiging van Israël, een schadevergoeding voor de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers en de opheffing van de blokkade op Gaza. In 2013 verontschuldigde Israëlisch premier Benjamin Netanyahu zich voor de aanval. Op maandag, na maanden van onderhandelingen, kondigde Turkije aan da teen verdrag ondertekend zou worden om de banden te normaliseren met Israël.

AA