Somalisch president Mohamed Abdoellahi Farmajo en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan

Turkije heeft ongeveer 3,4 miljoen dollar (2,8 miljoen euro) overgemaakt aan IMF, het Internationaal Monetair Fonds, om de schulden van Somalië af te betalen.

Dat doet Turkije naar aanleiding van een fonds, dat eerder werd opgericht om de schulden van landen met een laag inkomen af te lossen.

Turkije en Somalië zijn sinds 2011 bondgenoten en werken nauw samen op verschillende niveaus. De toenmalige premier en huidige president Erdogan bezocht het land voor het eerst in 2011, toen werd Somalië geteisterd door een dreigende hongersnood.

Liefst 258.000 hongerdoden telt het rapport van de VN-voedselorganisatie FAO. Eén op de tien van alle kinderen jonger dan vijf jaar uit Zuid- en Centraal-Somalië liet het leven.

In de zwaarst getroffen regio Laag-Shabelle stierf zelfs 17,6 procent. Van de totale bevolking is 4,6 procent omgekomen. Zo’n 4 miljoen mensen werden op de een of andere manier getroffen door hongersnood, zowat de helft van alle Somaliërs. Tussen mei en augustus 2011 vielen er per maand zo’n 30.000 doden.

Foto: Somalië

Economische investeringen

Wat begon als een project voor humanitaire steun aan het door honger getroffen land in 2011, zou geleidelijk evolueren naar grootschalige economische investeringen, een zoektocht naar toegang tot grondstoffen en het uitbouwen van militaire relaties.

Turkije geeft het land sinds 2011 veel hulp. Zo bouwen Turkse ingenieurs aan Somalische wegen en leiden Turkse officieren Somalische militairen op.

Er zijn al eeuwen banden tussen de Turkije en Somalië, maar huidige president Recep Tayyip Erdoğan heeft die banden stevig aangehaald. In 2011 was hij de eerste niet-Afrikaanse leider in twintig jaar die het land bezocht.

De handel tussen de twee landen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. In 2010 was de Turkse export naar Somalië nog maar 4,3 miljoen euro, in 2016 was dat gegroeid tot 104 miljoen.

Bron: Hürriyet