In een vallei nabij de stad Sandıklı in de provincie Afyonkarahisar zijn de zogenaamde ‘berenrozen’ aan het openbloeien. Elk jaar bloeien de beschermde rozen open in mei en juni. Wie de bloemen beschadigt of plukt, riskeert een monsterboete van 60.000 Turkse lira (8900 euro).

De bloemen bloeien open in een cluster en zorgen voor een waar visueel schouwspel. De bloemen vallen onder een speciaal beschermingsstatuut. De bloemen, in het Latijns ‘Paeonia mascula’, worden bewaakt met camera’s. Daarmee wil men verzekeren dat de bloemen zich vermenigvuldigen.

 

Ali Erol, burgemeester (MHP) van Kızılören, benadrukt de zwaarte van de boetes voor wie de bloemen plukt of beschadigt. “De berenroos groeit enkel in dit gebied in Afyon. Er is een zeer mooi natuurlijk schouwspel wanneer de bloemen openbloeien. We nodigen natuurfotografen uit om de bloemen te fotograferen.”

De zeer hoge boetes zijn ook van toepassing op andere bloemsoorten. Zo is de gele Eber nabij het meer Eber ook een beschermde bloemsoort. De gele Eber groeit in de hele wereld enkel in de omgeving van de meren Eber en Akşehir. Elk jaar komen veel wetenschappers en fotografen naar het gebied om de bloemsoorten te fotograferen. De Manisatulp die groeit op de berg Spil in Manisa is ook een dergelijke beschermde bloemsoort. Wie denkt aan deze bloemen te komen mag zich verwachten aan een monsterboete van 60 000 lira.

Haberturk

T.A.