Foto: TGRT Haber

Er is een wetsvoorstel in de maak waar duizenden Turkse gevangenen heel blij mee zullen zijn. De wet moet het risico op het Coronavirus in de gevangenissen verminderen. De wet werd uitgewerkt door de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en zal waarschijnlijk volgende week door het Parlement goedgekeurd worden.

De wet heeft betrekking op zowat 100.000 mensen, die veroordeeld zijn voor alle soorten misdaden, uitgezonderd terrorisme, georganiseerde misdaad en moord. De AKP voert volop onderhandelingen met de oppositiepartijen om de wet
te perfectioneren.

Door de nieuwe wet worden 10 artikels van de Turkse Strafwet gewijzigd. Gevangenen die een straf van maximum 10 jaar uitzitten, zouden na vijf jaar in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating, in plaats van de huidige zesenhalf jaar. Ook de straffen voor recidivisten kunnen ingekort worden. Er verandert echter ook heel wat aan de controversiële toepassing van gerechtelijke controle. Wie in aanmerking komt voor vrijlating onder gerechtelijke controle zal die automatisch krijgen als hij ten minste 40% van zijn straf heeft uitgezeten.

De periode van gerechtelijke controle wordt van één naar drie jaar opgetrokken. Wie veroordeeld is voor zware misdaden, zoals
terrorisme, moord, seksuele delicten en schending van de privacy, komt hiervoor niet in aanmerking.

Foto: TGRT Haber

Vrouwelijke gedetineerden en mensen ouder dan 70 jaar hebben recht op langere periodes van gerechtelijke controle, zodat ze
minder tijd in de gevangenis moeten doorbrengen.

Vrijgelaten 

Alle gedetineerden ouder dan 65 en chronisch zieke gedetineerden zullen worden vrijgelaten onder gerechtelijke controle. Voor veroordeelden die nog niet naar de cel werden gestuurd en vrouwen die vlak voor hun veroordeling bevallen zijn, zal de straf met anderhalf jaar uitgesteld worden, in plaats van één jaar zoals nu. Vrouwen met pasgeboren baby’s die voor maximum drie jaar veroordeeld zijn, zullen de rest van hun straf onder huisarrest mogen doorbrengen.

Ook de straffen van minderjarige veroordeelden worden
systematisch verminderd. Mensen die voor meer dan 10 jaar veroordeeld zijn, zullen mogen verhuizen naar een minder beveiligde gevangenis, in geval van goed gedrag of als ze in
aanmerking komen voor vervroegde vrijlating, en na goedkeuring van een rechter.

300.000 gevangenen

Turkije telt zo’n 300.000 gevangenen. De regering wil vermijden dat mensen dicht op elkaar zitten in de gevangenissen, omdat dat een groot risico inhoudt in corona-tijden.

Volgens Naci Bostanci, fractievoorzitter van de AKP, verleent de nieuwe wet geen “amnestie. Ze zullen hun straf nog steeds uitzitten, maar de nieuwe wet is in het belang van de gezondheid van de gevangenen,” zei hij woensdag, in een interview met het persagentschap Demirören (DHA).

“Het gaat om de uitvoering van de straf, niet om de lengte ervan. Dit is geen politieke kwestie. We hebben erover onderhandeld met andere partijen en mensen die veroordeeld zijn voor terrorisme of geweld worden uitgesloten.” Hij herinnerde eraan dat het nog steeds om een ontwerp gaat, dat nog substantieel kan veranderen.

“Mensen die een misdaad begaan, zullen nog steeds gestraft worden, maar we moeten ook rekening houden met hun gezondheidstoestand en de langetermijnimpact van de straf op hun leven.”

Bron: Sabah

S.V.R.