Nu scholen in Turkije dicht zijn als gevolg van de uitbraak van COVID-19 krijgen veel leerlingen thuisonderwijs. Tijdens zo’n les kregen een aantal leerlingen een animatievideo te zien van de executie van een voormalig premier.

Het ministerie van Onderwijs onderzoekt hoe dat is kunnen gebeuren. Dat vertelde minister Ziya Selçuk op 24 maart. Het thuisonderwijs begon op 23 maart in een poging verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus, waaraan woensdagavond al 44 mensen in Turkije zijn overleden, tegen te gaan.

Het onderwijs voor scholieren uit het lager en secundair onderwijs wordt aangeboden via een online leerplatform en 3 tv-zenders. Het kanaal voor de scholieren tussen 12 en 15 jaar zond een geanimeerde video uit waarin werd uitgebeeld hoe voormalig premier Adnan Menderes werd opgehangen. De video veroorzaakte veel kritiek omdat de inhoud niet geschikt was voor kinderen en omdat die een “ideologisch doel” zou dienen.

Minister Selçuk gaat er vanuit dat het hier om een fout gaat die ontstaan is doordat de mensen die het materiaal voorbereidden, dit snel moesten afwerken. Toch stelde het ministerie een onderzoek in. “Tussen de lessen door worden er documentaires getoond. We hebben de nacht door moeten werken en daardoor is er een fout gemaakt met de labeling van de programma’s”, zei de minister in een interview met de televisiezender HaberGlobal.

Kritiek

Ook de oppositiepartijen leverden kritiek op de overheid. Voor hen is het tonen van dergelijke beelden “pedagogisch onaanvaardbaar”. “Hoe is het mogelijk om aan zo’n jonge leerlingen een executie te tonen en uit te leggen dat dit de dood is”, tweette Seyit Torun, vicevoorzitter van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

In de video is te zien hoe er een strop wordt gelegd om de nek van Menderes die op een krukje staat. Daarna wordt dat krukje weggeschopt, zodat zijn voeten in de lucht bengelen. Een verteller beschrijft de gebeurtenissen.

Menderes was de leider van de intussen opgeheven Democratische Partij (DP), en de eerste democratisch verkozen premier van Turkije. Na de militaire staatsgreep in 1960 werd hij door de junta ter dood veroordeeld en opgehangen.

Ook twee leden van zijn kabinet, Fatin Rüştü Zorlu en Hasan Polatkan, ondergingen hetzelfde lot. De junta motiveerde hun doodstraf door te zeggen dat de premier en zijn vrienden een eenpartijstelsel hadden ingevoerd waardoor ze het land wegstuurden van haar Kemalistische principes.

K.L.

(Bron: Hürriyet)