Turkije zet stappen om zijn economische doelstellingen te bereiken terwijl de rest van de wereld ook wordt getroffen door economische problemen, zei president Recep Tayyip Erdoğan op 3 april.

Terwijl de wereld wringt met de schok van de werkloosheid, zet Turkije stevige stappen vooruit met zijn werkgelegenheid, productie en export, zei Erdoğan, sprekend tijdens een iftar-programma.

“Natuurlijk hebben we vragen, maar de toekomst is vol antwoorden. Natuurlijk hebben we onze moeilijkheden, maar vergeet niet dat onze hoop groter is,” zei hij.

Hoewel de regering worstelt met de kosten van levensonderhoud, geeft zij de hoogste prioriteit aan elk van haar burgers om een baan te hebben, merkte hij op.

Turkije zal na 2023 een heel ander tijdperk zijn binnengetreden, verklaarde Erdoğan.

“Wij geloven dat de beste manier om onze schuld van dankbaarheid aan onze martelaren en veteranen te betalen, is om ons land te helpen zijn 2023-doelstellingen te bereiken en een erfenis van 2053-visie aan onze jeugd na te laten. Jullie, als families en verwanten van martelaren, moeten ergens heel erg in geloven,” verklaarde hij.

Oorlog Oekraïne-Rusland

Ankara wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, waarvan Turkije ook negatieve repercussies voelt, omdat die het evenwicht van de wereldhandel verstoort.

“We hebben de ramadan ontvangen in de omgeving van oorlog in de Zwarte Zee. Wij doen grote inspanningen om een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, waarmee wij nauwe politieke, economische en historische betrekkingen onderhouden,” verklaarde hij.

De oorlog verstoort het evenwicht van de wereldhandel op veel gebieden, van energie tot voedsel, merkte Erdoğan op. De humanitaire tragedies die eerder in Syrië werden gezien, gebeuren nu in Oekraïne, zei hij.

“Dit beeld heeft ons opnieuw laten zien hoe belangrijk het is om ons vaderland te beschermen, onze vrijheid te beschermen en onze waardigheid te bewaren. We mogen niet vergeten dat wie geen vaderland heeft, geen vrijheid kan hebben”, voegde hij eraan toe.

Bron: Hürriyet