Familie, vrienden, burgers, politici en ministers hebben gisteren de dood van Turgut Özal herdacht. Hij was premier en president van Turkije.

President Tayyip Erdoğan, die in zijn toespraken vaak naar Özal verwijst als een visionaire leider, zei dat de eminente staatsman een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van Turkije.

“Hij heeft een uitzonderlijke plek in onze harten. Het was hij die de democratie heeft hersteld,” zei de Turkse president in een schriftelijk boodschap.

Özal werd geboren in de Turks-Koerdische middenklasse en studeerde af als ingenieur. Kort nadien ging hij aan de slag bij de overheid. Hij groeide stilletjes aan door tot ondersecretaris aan het eerste ministerie, vlak voor de staatsgreep van 1980 die de weg vrijmaakte voor zijn politieke carrière. Hij werd door de militaire coupplegers benoemd tot vicepremier en richtte in 1983 de Moederland-Partij op (Anavatan Partisi).

Liberale transformatie

Hij won opeenvolgende verkiezingen in 1983 en 1987. Onder zijn voorzitterschap heeft Turkije een liberale transformatie en een economische boom gekend. Özal zette zich in voor vrij ondernemerschap en probeerde de Turkse import en export te maximaliseren.

Na zijn presidentsverkiezingen overleefde Özal een moordaanslag en meerdere bypassoperaties. Hij stierf op 66-jarige leeftijd. Özal had plannen om samen te werken met de PKK om zo tot een vreedzame oplossing te komen, iets wat niet bij iedereen in de smaak viel. Velen geloofden dat hij werd vergiftigd. Het onderzoek naar zijn dood jaren later heeft geen duidelijkheid kunnen scheppen.

Sabah