Foto: Rabbijn Rav Haleva (links) en vice-gouverneur van Istanbul Cemalettin Özdemir (rechts) tijdens een ceremonie ter herdenking van de Struma-slachtoffers in Istanbul op 21 februari

Eind februari heeft Turkije een bijzonder tragische gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. In de Zwarte Zee werd een boot met joodse vluchtelingen onderschept, 768 mensen kwamen om.

Hami Aksoy, woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, kondigde aan dat de gouverneur van Istanbul een herdenkingsplechtigheid organiseerde met de steun van de joodse gemeenschap in Turkije. Dit “tragisch incident” wordt voor het vijfde jaar op rij herdacht sinds 2015.

De joden waren op de vlucht voor de nazi’s en hun bondgenoten toen hun boot, de Struma op 24 februari 1942 getorpedeerd werd in de internationale wateren van de Zwarte Zee. Het hoge aantal slachtoffers was het tragische gevolg.

“Diep bedroefd herdenken we al diegenen die 77 jaar geleden het leven hebben gelaten op de Struma, in de hoop te ontsnappen aan de Holocaust,” aldus Özdemir.

Hürriyet

S.V.R.