Het Turks departement van Communicatie en Telecommunicatie (TIB) heeft het verbod op  de Russische nieuwssite Sputnik opgeheven na een maandenlange blokkering. Dat berichtte Anadolu Agency vandaag.

Ankara blokkeerde op 14 april de website vanwege juridische overwegingen van een wet met betrekking tot misdaden gepleegd via online uitzendingen.

“Onze website is gedeblokkeerd in Turkije. We kregen deze ochtend berichten binnen in Moskou dat de website opnieuw toegankelijk is. Na een controle zagen we inderdaad dat de site terug werkt”, zei hoofdredacteur van de Turkse versie van Sputnik, Mahir Boztepe.

Verzoeningsproces

Het verbod werd op opgeheven als onderdeel van het verzoeningsproces tussen Turkije en Rusland. De betrekkingen tussen Rusland en Turkije bereikten een dieptepunt toen Turkije een Russische jet neerhaalde na het overschrijden van de Turkse grens. De banden werden opnieuw aangehaald toen president Erdogan een brief stuurde naar Russisch president Putin en daarin schreef het neerhalen van de Russische jet te betreuren. Rusland heeft als onderdeel van het verzoeningsproces officieel alle economische en toeristische sancties op Turkije opgeheven.

Putin en Erdogan zullen op 9 augustus voor het eerst sinds het jetincident samenkomen in Sint-Petersburg.

TIB zal overgeheveld worden

Erdogan zei dat het TIB overgeheveld zou worden naar het Informatie en Communicatie Instantie (BTK) na de mislukte staatsgreep. “We willen een sterke inlichtingenmechanisme vormen tegen de activiteiten van deze organisatie (FETO). We zullen bijvoorbeeld het TIB afsluiten want dat is een de plaatsen die geïnfiltreerd is”, zei Erdogan in een speech in het presidentieel paleis in Ankara. Hij voegde er nog aan toe dat de nodige voorbereidingen getroffen zullen worden met betrekking tot de mensen die in het TIB werken.

Hurriyet