De Turkse minister van Defensie heeft vrijdag gezegd dat Griekenland “meerdere gedemilitariseerde eilanden bewapent” in de Egeïsche zee. De Grieken schenden hiermee het internationaal recht.

Minister Hulusi Akar riep zijn Griekse tegenhanger op om de nodige stappen te ondernemen. “Griekenland schendt het internationaal recht door de gedemilitariseerde Egeïsche eilanden te bewapenen,” haalde hij aan in een interview met Anadolu Agency.

De Turkse minister verklaarde verder dat Athene “een einde moet maken aan de schendingen die in strijd zijn met de internationale verdragen en onverenigbaar zijn met goede nabuurschapsrelaties.

“De gedemilitariseerde status van deze eilanden moet worden beschermd en voortgezet,” haalde hij aan.

Hij benadrukte ook dat Turkije een voorstander is van een vreedzame oplossing voor de problemen in het Middellands Zeegebied.

“Wij zijn voorstander van goede betrekkingen met onze buren en we verwachten dat al onze buren zich op dezelfde manier gedragen.”

Akar drong er bij zijn Griekse tegenhangers op aan de nodige maatregelen te nemen met oog op een instandhouding van de huidige “oprechte, constructieve en goede bilaterale betrekkingen”.

De Turkse regering heeft laten weten het nodige te doen om haar belangen te beschermen.

De decennialange ruzie tussen Turkije en Griekenland over een aantal onbewoonde eilanden in de Egeïsche Zee, bracht de twee landen in 1996 op de rand van een gewapend conflict.

Hurriyet

O.A.