Turkije maakte in 2017 de ergste droogte mee van de laatste 44 jaar. Dit werd veroorzaakt door aanzienlijk minder regenval. Dit meldde de Minister van Water en Bosbouw Prof. Dr. Veysel Eroğlu eerder deze week op 28 december. Hij deelde ook het jaarverslag van zijn ministerie op het Lütfi Kirdar Internationale Conventie- en Exhibitiecentrum in Istanbul.

“Turkije ligt in een semi-dor gebied en heeft relatief weinig waterlichamen. Daarbovenop is de regenval aanzienlijk gedaald,” aldus Eroğlu. Hij voegde hieraan toe dat het dankzij de dammen van het land was dat de overheidsinstanties nog voldoende water hebben kunnen voorzien in 2017, “het droogste jaar van de laatste 44 jaar”.

“Tijdens de zomermaanden, wanneer water het hardst nodig is, is er geen regen. Dit is de reden waarom we tijdens de winter- en lentemaanden water moeten verzamelen. Het water wordt tijdens de zomermaanden gebruikt omdat er geen irrigatie plaatsvindt tijdens de winter. Tijdens de zomer gebruiken mensen meer water. Dit waarom we dammen bouwen, zodat we het (regen)water kunnen verzamelen,” zei hij.

36 miljard euro geïnvesteerd in talloze faciliteiten

Het Ministerie van Bosbouw heeft ter waarde van 158 miljard Turkse Lira (ongeveer 36 miljard euro) aan investeringen gedaan in de laatste 15 jaar. Dit zorgde voor de constructie van meer dan 7,200 nieuwe faciliteiten, inclusief 513 hydro-elektriciteitscentrales. In 2017 alleen werden er 111 dammen, 38 kunstmatige vijvers, 184 irrigatiefaciliteiten, 28 drinkwaterfaciliteiten, 147 faciliteiten tegen overstroming, 14 groepen van bebossingsgebieden en twee meteorologiefaciliteiten gebouwd.

Melendam redt Istanbul van de droogte tot 2071

Het ministerie sprak ook over de watervoorraad in de provincie Istanbul. Dankzij de Melendam, zal er tot 2071 voldoende water kunnen voorzien worden in Istanbul.

“Zelfs als er een droogte voor de komende 2 jaar zou zijn, zal er geen watertekort zijn in Istanbul,” aldus Eroğlu.

Eroğlu kondigde eerder ook al aan dat de capaciteit van de Melendam 1,77 miljard kubieke meter per jaar bedraagt. De dam ligt in het Kocaalidistrict van de noordwestelijke provincie Sakarya, heel dicht bij Istanbul.

Hij zei ook dat het jaarlijkse watergebruik van Istanbul rond 1 miljard kubieke meter ligt. Dit werd vastgesteld tijdens een onderzoek van de Melendam tijdens de constructie in augustus.

Hurriyet