Turkije zal de zes kerken in de stad Diyarbakir, die onlangs tot staatseigendom werden verklaard, teruggeven aan de christelijke gemeenschappen. Dat heeft de Turkse ambassade in Nederland namens president Erdogan verzekerd aan Jubilee Campaign. De verklaring kwam nadat Jubilee Campaign een petitie overhandigde aan de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken om aan te dringen op meer godsdienstvrijheid in Turkije.

De ambassade heeft verder verklaard dat de confiscatie van de kerken slechts ten doel heeft om de gebouwen te beschermen en te restaureren na de recente ‘antiterrorisme-operaties’ in het gebied. “De restauratie en reconstructie zullen de diensten in de kerken op geen enkele manier hinderen. De beschuldiging dat de kerken na de confiscatie zullen worden gesloten, is volledig ongegrond,” stelt de Turkse ambassade in een e-mail.

Zwart-op-wit 

“We zijn blij dat de ambassade van Turkije de moeite heeft genomen om te reageren en dat de regering ons heeft verzekerd dat de kerken worden teruggegeven,” zegt jurist Mirjam Bos, die zich bezighoudt met het Turkije-dossier. “We zullen uiteraard nauwlettend in de gaten houden of dit daadwerkelijk gebeurt en hebben er op aangedrongen dat deze afspraken met de kerken zwart-op-wit worden gezet.”
cip.nl