Turkije zal “weldra” bewijs delen dat de Verenigde Staten de PKK/PYD-terreurgroep bevoorraad heeft met wapens. Dat zei de Minister van Buitenlandse Zaken van het land op vrijdag.

Mevlut Cavusoglu zei tegen buitenlandse media in Istanbul dat de VS “een vergissing aan het herhalen is” met de goedkeuring van een geheime samenwerking tussen de Daesh en PKK/PYD terreurgroepen in Syrië.

Een recente PKK/PYD-deal waardoor honderden Daesh-terroristen Rakka konden ontkomen, heeft sterke kritiek gekregen van Turkije.

Pentagonwoordvoerder Eric Pahon verdedigde dinsdag de deal door te zeggen dat het onderdeel was van een “lokale oplossing voor een lokale kwestie”. Maar Cavusoglu waarschuwde dat “YPG [PKK/PYD] meer en meer terrein wint, wat een zeer riskante ontwikkeling is.

Goede samenwerking tussen terreurgroeperingen

Verwijzend naar de “goede samenwerking tussen YPG en Daesh – tussen twee terreurorganisaties,” zei hij:

“Niemand ontkent het. Wij vertellen onze VS-bondgenoten en anderen in de coalitie dat er geen verschil is tussen YPG en PKK en dat YPG niet vecht voor vrijheid of de eenheid van het land, maar vecht om meer grondgebied te verkrijgen in het land.”

Niet nakomen van belofte

Hij bekritiseerde de VS voor het niet nakomen van haar belofte dat PKK/PYD-troepen zich zouden terugtrekken uit Rakka:
“Ze zijn er niet in geslaagd om YPG terug te laten trekken uit welke stad ook… Nu zie je de verklaring die zegt dat ze verder zullen samenwerken met YPG.”

 “Wij gaan binnenkort foto’s en bewijs delen die tonen dat de VS wapens heeft gegeven aan de YPG en ook wapens gemaakt in andere coalitiestaten, inclusief Duitsland.”

AA