Het ministerie van gezondheid wil volgend jaar 50.000 gratis fietsen uitdelen volgens een verslag van de staatsgeleide krant Anadolu Agency.

De fietsen zullen uitgedeeld worden aan lokale administraties en scholen die deze dan op hun beurt kunnen uitdelen aan de schoolgaande jeugd. Men hoopt met deze actie jongeren te pushen meer te sporten en een gezondere levensstijl aan te leren.

Actie

De actie maakt deel uit van een breder project genaamd “Gezonde voeding en een actieve levensstijl.” Sinds 2015 werden er zo een 352,000 fietsen aangeleverd met als doelgroep schoolgaande kinderen.

Met dit project doelt Turkije erop deel uit te gaan maken en te voldoen aan de eisen van een breder project op wereldvlak dat uitgaat van de Verenigde Naties dat zich erop richt obesitas, diabetes en andere aandoeningen die voortkomen uit een gebrek aan beweging en sport aan te pakken.

Tegen 2025

De Verenigde Naties stellen als doel voor leden, een reductie, van het aantal obesitas patiënten en diabetespatiënten, van 10 % tegen 2025.

Een serie aan wetenschappelijke studies gaven reeds aan dat voordien vernoemde aandoeningen de oorzaak zijn van zo een 25 % van alle borstkanker- en darmkankergevallen, 27 % van alle diabetesgevallen en 30 % van alle hartaandoeningen.

Kinderen meer doen bewegen is het hoofddoel.

Het ministerie probeert ook scholen en kinderen attenter te maken betreffende hun voedingsschema. Zo een 5000 scholen werden gecontroleerd en slaagden erin te voldoen aan de opgelegde richtlijnen van het ministerie.

Obesitas

1 op 5 mensen in Turkije lijdt aan obesitas, aldus een rapport van het Turkse Instituut voor Statistiek (TurkStat).

Het gezondheidsrapport baseert zich voor deze resultaten op gegevens en cijfers van een rapport uit 2016 dat aangaf dat zo een 19,6 % van de Turkse bevolking lijdt aan obesitas of op zijn minst voldoet aan de kenmerken van een obesitasgeval (ook al is die persoon niet in behandeling).

Lichte daling

In vergelijking met 2014 is er wel een lichte daling merkbaar van zo een 19,9 %  naar dus 19,6 percent in 2016. Een ander rapport toont dan echter weer aan dat er ook nog een risicogroep van zo een 1 miljoen Turkse burgers bestaat die zich op dit moment in de risicozone bevinden van kwalificatie als obesitasgeval.

Sabah