Mevlüt Cavusoglu

Op maandag liet ook Turks Buitenlandminister Mevlüt Cavusoglu weten dat hij van mening is dat Europa zich niet heeft gehouden aan haar belofte voor steun aan Turkije. Dit deed hij op Twitter, als reactie op een tweet van zijn Duitse collega Heiko Maas.

Hij vroeg Maas welke beloften de EU wel nagekomen was. “Europa heeft zelfs niet de helft betaald van de beloofde 6 miljard euro voor de opvang van vluchtelingen. Ook de belofte voor de opvang om humanitaire redenen werd niet nagekomen en de EU steunt de Turkse plannen voor een veilige zone in Syrië niet. Turkije kan de vluchtelingen die naar Europa willen niet langer tegenhouden, ook niet met geweld. Europa heeft jarenlang de ogen gesloten voor het probleem. Is het nu geen tijd dat de EU haar verantwoordelijkheid opneemt?” aldus Cavusoglu.

Hij leverde ook kritiek op de houding van Maas. Hij zou zijn Duitse collega geloofwaardiger vinden als hij de Grieken zou wijzen op hun gewelddadige aanpak van vluchtelingen die het land proberen binnen te geraken. “Op dit moment worden migranten wreed gedood aan de Griekse grens.”

Griekenland gebruikt overdreven geweld tegen ongewapende en kwetsbare vluchtelingen om hen te verhinderen het land binnen te komen. Er wordt traangas gebruikt, net als stungranaten, kogels van plastic en echte kogels. Op maandag werd een vluchteling gedood door Griekse soldaten en geraakten verschillende anderen gewond.

Akkoord

“We zijn ons bewust van de last die Turkije draagt, maar Turkije moet zich ook blijven houden aan de afspraken van het akkoord met de EU. De EU probeert zo goed mogelijk voor vluchtelingen te zorgen, maar we willen niet dat vluchtelingen de speelbal worden van een geopolitiek spel”, tweette Maas maandag.

Vluchtelingen

In 2016 sloten Turkije en de EU een deal rond vluchtelingen. Daarin beloofde de EU 6 miljard euro financiële steun die Turkije dan kon gebruiken om projecten rond Syrische vluchtelingen te financieren. In ruil daarvoor zou Turkije vluchtelingen tegenhouden die naar Europa wilden.

Tot nu toe maakte de EU slechts de helft van het beloofde bedrag vrij, maar volgens Ankara kwam de EU ook andere beloften niet na, zoals de deal over vrijwillige opvang om humanitaire redenen en de liberalisatie van het visumbeleid voor Turkse burgers die naar Europa willen. “De tijd van eenzijdige opofferingen is nu voorbij”, zei Erdogan maandag.

In de voorbije dagen verzamelden zich duizenden vluchtelingen aan de Turks-Griekse grens. Omwille van die druk op Griekenland vroeg de Griekse overheid op zondag Europese hulp om de grenzen te beveiligen, en zal het land een maand lang geen asielaanvragen meer behandelen.

K.L.

Bron: Sabah