Een Turks fonds heeft de bouw van de grootste moskee in Centraal-Azië afgerond in de hoofdstad van Kirgizië, Bisjkek. Het ‘Turkije Diyanet Fonds’ begon in 2012 de bouwwerken van de grote moskee met talloze extra voorzieningen. De bouw duurde 7 jaar en heeft een kostprijs van 22 miljoen euro. De moskee werd ontworpen in een Ottomaans architecturaal stijl, gelijkend aan die van de Kicatepe Moskee in Ankara.

De omgevende moskeeën in Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizi, hebben meestal een kleine koepel en breedgebouwde minaretten, terwijl de nieuwe moskee (naar Ottomaans model) meerdere koepels heeft die omgeven wordt door elegante minaretten zoals men kan zien bij de meeste Ottomaanse moskeeën.

De site waarop de moskee gebouwd werd is 3,5 hectares groot en de moskee zelf is 7.500 vierkante meter groot. De hoofdkoepel heeft een omtrek van 23 meter en staat 37 meter hoog boven de grond. De minaretten hebben telkens vier verschillende balkons en reiken tot 70 meter de lucht in. De moskee zal plaats bieden aan 20.000 gelovigen.

Als extra voorziening werd voorzien in een grote vergaderzaal, een Koranschool, meerdere waterfonteinen voor de religieuze wassing en 500 parkeerplaatsen. Het ‘Turkije Diyanet Fonds’ heeft al 3.000 moskeeën en scholen gebouwd in Turkije en meer dan 100 moskeeën wereldwijd, sinds haar oprichting in 1975.

Sabah