Foto: Adıyaman, werknemer van het ministerie van Justitie, typte 153 woorden in 1 minuut en wordt daarmee wereldkampioen.

Tussen 14 april en 1 juni vond online het wereldkampioenschap blind typen plaats. Het WK werd georganiseerd door de Internationale Federatie voor Informatie- en communicatieverwerking (Intersteno).

Er namen bijna 1.500 mensen deel, voornamelijk studenten uit openbare en privéscholen, en leden van Intersteno die ouder zijn dan 21. Er werden in totaal 24 medailles uitgereikt in 8 categorieën, en in 4 leeftijdsgroepen. Deelnemers konden in hun moedertaal typen, maar ook in 17 vreemde talen.

Turken wisten 8 medailles binnen te halen: 3 gouden (waarvan 1 voor een Turks team), 2 zilveren en 3 bronzen. Nisan Maya Tunçoglu won in de categorie voor kinderen. Het meisje uit de Westelijke provincie Afyonkarahisar verbrak zelfs een wereldrecord. Ze kon 109 woorden typen in 1 minuut.

Tunçoglu won ook in de meertalige categorie, waar ze 473,366 toetsaanslagen in 15 talen produceerde.

Celal Aşkın, die voor het ministerie van Justitie werkt, won in de categorie voor senioren. Hij typte 153 woorden in 1 minuut.

Minister van Justitie Abdülhamit Gül feliciteerde de Turkse winnaars op Twitter. “Ik feliciteer het Turkse team met haar 1ste plaats op het wereldkampioenschap blind typen. Ook feliciteer ik Celal Aşkın, medewerker op het departement Onderwijs van mijn ministerie, met zijn record.”

K.L.

Bron: Sabah