Toegang tot YouTubevideo’s van kindermisbruik geblokkeerd

Het ministerie van Gezin, Arbeid en Sociale Diensten heeft actie ondernomen tegen vier YouTube-accounts waar filmpjes van kindermisbruik op staan.

De video’s op de platforms werden vaak bekeken, gaande van 300.000 tot 4 miljoen keer.

De controversiële video’s veroorzaakten een storm van verontwaardiging. Er kwam een hevige discussie over op gang op sociale media, onder de hashtag #ÇocukİstismarıYouTube’da (kindermisbruik op YouTube).

Het ministerie pikte de publieke verontwaardiging snel op en diende een klacht in bij het parket. Het gaat om vier accounts, namelijk: ‘Waargebeurde verhalen’, ‘Mijn verhaal is niet af’, ‘Dit is mijn verhaal’ en ‘Venster op het leven’.

“In de video’s worden bepaalde uitspraken gedaan die ingaan tegen de goede zeden inzake kindermisbruik. We hebben de bevoegde instanties gecontacteerd,” aldus een mededeling van het ministerie.

Het ministerie waarschuwt ook de ouders dat ze in het oog moeten houden waarnaar hun kinderen kijken op sociale media.

Na de aanklacht van het ministerie heeft de Autoriteit voor Informatie- en Communicatietechnologie (BTK) de toegang tot de accounts geblokkeerd.

Ook de Veiligheidsraad liet weten dat alle socialemedia-accounts met ontoelaatbare inhoud verwijderd werden.

Volgens het parket werden in de video’s twee types van overtredingen vastgesteld: kindermisbruik en het verheerlijken van een misdaad en van de misdadiger.

“Elk misbruik van kinderen is een misdaad. Het moet daarom niet gaan om fysiek contact. Elke seksuele handeling gericht tegen kinderen is kindermisbruik. Bovendien kan het schrijven over een misdaad in een krant of op sociale media ook beschouwd worden als verheerlijking van die misdaad,” legt advocaat Umut Yıldırım uit.

Bron: Hürriyet

S.V.R.