Vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen op 1 juni, mochten ook Turkse koffiehuizen weer opengaan. Koffiehuizen zijn vooral populair bij mannen die zich in hun buurt willen ontspannen.

Meestal is er ook de mogelijkheid om te kaarten of gezelschapsspelletjes zoals Backgammon en Okey te spelen, maar dat mag nog niet. Om deze maatregel te omzeilen wordt in veel koffiehuizen nu online gespeeld.

Vooral Okey, een soort kruising tussen Rummy en Mahjong is populair. Klanten zijn blij dat het op zijn minst op deze manier kan. Spelers plaatsen hun smartphones op tegelhouders. Ze zetten hun favoriete Okey-app open en spelen het spel. Daarbij vermijden ze om tegels aan te raken en zo besmet te geraken.

Hoewel koffiehuizen weer open mogen, zijn er wel nog strikte maatregelen. Zo wordt koffie niet in de traditionele glazen opgediend, maar in papieren bekertjes. Ook zijn alle voorwerpen verwijderd die vaak worden gebruikt, zoals de gezelschapsspelletjes. Normaal is het altijd druk in een koffiehuis, maar om sociale afstand te waarborgen zijn de tafeltjes verder uit elkaar gezet.

Kayhan Yılmaz woont in Adana en bezoekt vaak een koffiehuis om Okey te spelen. Hij vindt het toch niet het zelfde om zijn favoriete spel via smartphone te spelen. Wel is hij bereid de regels na te leven.

Ook Mahmut Vural bezoekt vaak een koffiehuis. Voor hem is Okey zijn enige sociale activiteit. Hij is blij dat hij weer kan spelen, ook al is het digitaal. “Nu kan je tenminste niet valsspelen en kijken welke tegels je tegenstanders hebben.”

Eyüp İşbulan is blij dat hij zijn koffiehuis na 3 maanden weer kan openen, maar merkt hoe het verbod op gezelschapsspelletjes ervoor zorgt dat het minder druk is.

“Koffiehuizen zouden pas weer opengegaan mogen zijn als er weer gezelschapsspelletjes gespeeld mochten worden. Koffie of thee drinken kan ook thuis. Mensen komen hier om te spelen”, zegt hij.

Ook Mehmet Tekin baat een koffiehuis uit, in de Zuidoostelijke stad Adıyaman. “Mensen werken van thuis uit, maar om een echt spelletje Okey te spelen, moeten ze nog even wachten tot de coronacrisis helemaal voorbij is. Uiteindelijk is er weinig verschil tussen fysiek of online Okey, maar mensen willen de tegels kunnen aanraken”, zegt hij.

K.L.

Bron: Sabah