De condoleances stromen binnen voor de slachtoffers van de bosbranden in Griekenland, het buurland van Turkije. Op woensdagavond kwam een groep van Grieken en Turken samen voor een wake ter nagedachtenis van 82 mensen die afgelopen maandag zijn omgekomen. Toen woedde er bosbranden aan de oost- en westkust van de Griekse regio Attica. De Turkse orthodoxe gemeenschap hield ook een kerkdienst ter ere van de slachtoffers.

In Gökçeada, in de provincie Çanakkale in West-Turkije, waar een kleine Griekse gemeenschap woont, kwamen de bewoners samen voor een herdenking georganiseerd door een Turkse zakenman.

 

“We delen jullie verdriet”

Ze droegen vlaggen in het Turks, Grieks en Engels waarop te lezen stond: “We delen jullie verdriet”. De mensen rouwden om de slachtoffers, zegden gebeden op en hielden een minuut stilte. De Turken reciteerden koranverzen opgedragen aan de overledenen, en de Grieken staken, na de wake, kaarsen aan op de binnenplaats van een kerk in het centrum van Gökçeada.

Gisteren werd er ook al, met hetzelfde doel, een misviering gehouden door een Grieks-Orthodoxe kloostergemeenschap. Zoals elk jaar hadden de leden, die verspreid wonen over Turkije, Griekenland, de VS, Italië, Frankrijk, Australië en Canada, zich verzameld in een historisch klooster voor een kerkdienst ter ere van Sint-Paraskevi. Maar dit jaar werden de festiviteiten, die traditioneel na de mis plaatsvinden, afgelast uit respect voor de slachtoffers. Een priester van de Aya Yorgi-kerk in Istanbul ging de viering voor en de mensen brandden kaarsen ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Goede banden

Sporadisch zijn er vijandelijkheden tussen Griekenland en Turkije, maar toch hebben de twee landen doorheen de tijd meestal goede banden onderhouden. Dat komt door hun historische verbondenheid en hun ligging dicht bij elkaar, langs weerskanten van de Egeïsche Zee. De Turkse leiders hebben hun deelneming en hulp aangeboden aan Athene voor de tragedie die Griekenland heeft getroffen. De Turkse natie heeft ook steun betuigd via sociale media en herinnerde aan de hulp die Griekenland bood in 1999, toen Noordwest-Turkije getroffen werd door een verwoestende aardbeving.

Sabah

S.V.R.