In een afgelegen gebied in de Oost-Turkse provincie Elazığ ligt een krater, waarvan men vermoedt dat die gevormd is door een meteorietinslag. Turkse wetenschappers gaan dat nu onderzoeken.

De krater ligt in de wijk Şenpınar, in het district Ağın. Hij heeft een omtrek van 500 meter en is 50 meter diep.

De lokale bevolking noemt hem ‘kup’. Er komen veel bezoekers op af.

Kup is een toeristische attractie geworden, zegt districtsgouverneur Fatih Cıdıroğlu in een interview met Anadolu Agency. Veel mensen die het stuwmeer van Keban, het foto van Hastek en de oude rotsgraven bezoeken, komen ook naar de krater kijken.

Elazığ

Volgens Cıdıroğlu zullen er experts aangesteld worden om uit te zoeken hoe de krater tot stand is gekomen.

Volgens Ahmet Emin Erben, dorpshoofd van Şenpınar, is de krater uniek in de regio en willen de mensen weten hoe hij precies ontstaan is.

Ali Uslu, burgemeester van Ağın, zegt dat de krater er altijd al is geweest, zo lang hij het zich kan herinneren.

“Sommigen van onze grootouders beweerden dat kup een meteorietkrater was, maar volgens anderen was het een zinkgat,” zegt hij. Het mysterie dat rond kup hangt, maakt hem des te interessanter.

De laatste jaren is het aantal zinkgaten in Centraal-Turkije sterk gestegen. Dat komt door het excessieve gebruik van grondwater voor irrigatie.

De Keban-dam

De Keban-dam werd gebouwd in 1974 op de rivier de Eufraat. Het is de derde grootste waterkrachtcentrale van Turkije.

Toen hij jong was, was kup nog dieper, vertelt buurtbewoner Saim Bozkurt aan het persagentschap Ihlas.

“Toen de Keban-dam gebouwd werd, kwamen ze hier boren om te kijken of eronder water was, maar er was geen,” vertelt Bozkurt.

Bron: Sabah

S.V.R. ✅