Beringen, een stad in België, heeft het verzoek van de lokale moslimgemeenschap om dagelijks één keer op te roepen tot het gebed geweigerd. Volgens burgemeester Thomas Vints (CD&V) was er geen consensus in het schepencollege. De moslimgemeenschap betreurt die beslissing. Dat schrijft het Belang van Limburg.

De oproep kwam er omdat de moslims van Beringen met de oproep tot gebed (ezan) de zorgverleners hulde wilden brengen. Selim Yildiz, voorzitter van de Fatih moskee: “Op sommige plaatsen luidden de kerken de klokken voor mensen uit de zorg die zich nu inzetten voor de zieke medemensen. De ezan zou hier naadloos op kunnen aansluiten. In verschillende steden en gemeenten zoals Genk en Heusden-Zolder gebeurt dat ook al.”

In Genk en Heusden-Zolder klinkt de ezan al meer dan 30 jaar, drie keer per dag. Tijdens de coronacrisis zijn bijeenkomsten in de moskeeën niet toegelaten, maar de oproep tot gebed voor gelovigen blijft ongewijzigd.

Intussen kijken de moslims met een bang hart uit naar de ramadan die dit jaar van 23 april tot 23 mei staat gepland. “Dan zullen heel wat Beringenaren aan het vasten zijn”, aldus Yildiz.

Het lijkt erop dat dit sowieso een zeer sobere editie zal worden. Samenkomsten met familie en vrienden om elke avond de vasten te verbreken, de iftar, of elke avond afzakken naar de moskee voor gebed en bezinning, lijken er voorlopig niet in te zitten. Het coronavirus beroert iedereen en zorgt dat alle lagen van de samenleving verbonden zijn en tal van spontane acties duiken overal op. Mensen in nood helpen, maskers maken, traktaties aan het zorgpersoneel en noem maar op. Uiteraard zijn er ook tal van initiatieven vanuit onze geloofsgemeenschap, sommige halen de pers, sommige niet. Het respect voor het zorgpersoneel en alle essentiële beroepen is groot. En dat willen we ook tonen.”

Bron: Het Belang van Limburg

A.K.