maandag, maart 4, 2024
Home Politiek Turken bestormen parlementsgebouw en bevrijden president

Turken bestormen parlementsgebouw en bevrijden president

4508
Demonstranten bestormen parlementsgebouw Kirgizië, oppositie neemt ministerie over

Het is onrustig in het Centraal-Aziatische land Kirgizië. Onvrede over de parlementsverkiezingen van zondag leidde tot protesten, waarbij betogers het parlementsgebouw hebben bestormd.

Volgens de demonstranten waren de verkiezingen vervalst. De kiescommissie heeft intussen de uitslag ongeldig verklaard.

Betogers bestormden het parlementsgebouw in het centrum van de hoofdstad Bisjkek. Sommige betogers drongen het gebouw binnen, er ontstond brand, maar die werd snel geblust.

De bestorming is het hoogtepunt van een bijzonder onrustige dag in het Centraal-Aziatische land. Al sinds gisteren kwamen duizenden demonstranten op straat in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek.

Aanhangers van de Kirgizische oppositie gingen maandag de straat op om de pro-Russische president Sooronbay Jeenbekov tot aftreden te dwingen.

Zeker tien politieke partijen hadden om een nieuwe stemronde gevraagd, omdat er op grote schaal stemmen zouden zijn gekocht.

Volgens hen is er met de uitslag van de parlementsverkiezingen van zondag geknoeid. Ze eisen nieuwe verkiezingen en het vertrek van Jeenbekov.

Het protest liep uit op rellen met de politie, auto’s werden in brand gestoken. De politie zette flitsgranaten, traangas en het waterkanon in om de demonstranten terug te dringen.

De parlementsverkiezingen van eergisteren zijn volgens de eerste resultaten gewonnen door twee politieke partijen, waaronder die van de huidige president Jeenbekov.

Minstens tien partijen haalden de kiesdrempel niet. De oppositiepartijen beschuldigen de winnaars van stembusfraude en eisen nieuwe verkiezingen. Ook onafhankelijke waarnemers hebben onregelmatigheden vast gesteld.

Dat leek in eerste instantie te lukken, maar enkele uren later verschenen de betogers opnieuw, waarna ze het parlementsgebouw bestormden. Intussen zou een oppositieleider  het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben overgenomen.

Aanhangers van ex-president Almazbek Atambajev slaagden erin Atambajev uit de gevangenis te bevrijden.

Atambajev leidde Kirgizië van 2011 tot 2017 maar viel in ongenade bij zijn opvolger, huidig president Jeenbekov.

Atambajev zit een celstraf uit van elf jaar nadat hij schuldig werd bevonden aan medeplichtigheid aan corruptie voor het regelen van de vrijlating van een beruchte maffiabaas.

Almazbek Atambajev

Het protest brak uit na de parlementsverkiezingen, waar volgens de voorlopige resultaten twee partijen die medestanders van de president zijn elk een kwart van de stemmen halen.

Thomas Boserup, het hoofd van de groep waarnemers van de OVSE die de verkiezingen controleerde, zei dat de verkiezingen in het algemeen goed verlopen waren, maar bevestigde tegelijkertijd de aantijgingen van het kopen van stemmen.

Voor president Jeenbekov probeert de oppositie op een onwettige manier de macht te grijpen. Hij zegt dat hij “de volledig controle over het land” heeft.

Het is al sinds maandag onrustig in het Centraal-Aziatische land. Aanleiding zijn de parlementsverkiezingen van afgelopen weekend. Die zouden volgens sommigen gemanipuleerd zijn.

In een poging om de gemoederen te bedaren, nodigde hij alle partijen uit voor overleg. Hij zei ook bereid te zijn om de verkiezingen over te doen.

Intussen heeft de centrale kiescommissie van Kirgizië beslist om de verkiezingsuitslag te annuleren om “zo spanningen ter vermijden.”

Het land met 6,5 miljoen inwoners kent een woelige politieke sfeer sinds de republiek onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie.

Kirgizië maakte de laatste twintig jaar twee revoluties mee, in 2005 en 2010. Het heeft nog steeds nauwe relaties met de Russische hoofdstad Moskou.

De politieke instabiliteit in het Centraal-Aziatische land is zorgwekkend voor Russen. Rusland heeft een luchtmachtbasis in Kirgizië.

Bron: TT

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Uw AdBlock staat nog aan. Gelieve deze uit te schakelen.

We hebben gedetecteerd dat je extensies gebruikt om advertenties te blokkeren. Gelieve deze extensies uit te schakelen.