Het onderzoeksbureau Analitik uit Ankara voerde een studie uit naar het gebruik van de mobiele telefoon in Turkije. Daaruit bleek dat Turken gemiddeld 442 minuten per maand hun gsm gebruiken. Dat is ongeveer dubbel zoveel als de Europeanen, die gemiddeld 231 minuten per maand bellen.

De statistieken hebben betrekking op het laatste kwartaal van 2017. Ze zijn gebaseerd op cijfers van verschillende telecomoperatoren, vooral van het Agentschap voor Communicatie en Informatietechnologieën (BTK). Volgens de studie hebben 77,8 miljoen Turken een gsm.

Voortdurend controleren

78 procent van de gsm-gebruikers heeft de neiging om zijn gsm bijna voortdurend te controleren, ook als men geen telefoon verwacht. In Noorwegen is dat aantal 64 procent, in Spanje 52 procent, in Nederland 47 procent, in Italië 42 procent en in Duitsland 38 procent.

Het aantal mensen dat zijn gsm ook ’s nachts controleert op gemiste oproepen en berichten, wanneer iedereen normaal gesproken slaapt, is 85 procent in Turkije. In Europa schommelt dat rond de 48 procent.

In Turkije geeft 28 procent van de respondenten aan dat de gsm het eerste is waar hij/zij naar kijkt bij het ontwaken. 33 procent geeft toe dat men naar de gsm grijpt binnen de vijf minuten nadat men is opgestaan. Voor 23 procent is naar de gsm kijken het laatste wat ze doen voor ze gaan slapen; 29 procent doet dit nog in de laatste vijf minuten voor ze in slaap vallen.

Nummers in Turkije

De nummers die in Turkije het vaakst gebruikt worden zijn 182 om afspraken te maken in het ziekenhuis, 112 voor noodoproepen, 186 voor problemen met de elektriciteit, 155 voor de politie en 153 voor de lokale politie.

De coördinator van het onderzoeksbureau is dr. Bülent Öztürk. Hij is verbonden aan de Kayseri Universiteit van Capadocië. Volgens hem is het gebruik van de mobiele telefoon afhankelijk van het inkomensniveau. Meer bepaald is het zo dat diegenen met het hoogste gsm-gebruik behoren tot de groep van de laagste inkomens.

De rijkste landen van Europa

Het onderzoek toont aan dat in een aantal van de rijkste landen van Europa, zoals Nederland, Zweden, Denemarken en Duitsland, de mensen net het minst gebruik maken van de gsm.

Volgens Öztürk heeft het gebruik van de mobiele telefoon wel degelijk praktische voordelen, maar toch wijst het hoge gsm-gebruik in Turkije op een gebrek aan sociale activiteiten en hobby’s bij een bepaald deel van de bevolking. “Er zijn 77,8 miljoen gebruikers. Als we de 20 miljoen gebruikers jonger dan 20 niet meetellen, en rekening houdend met het feit dat Turkije zo’n 80 miljoen inwoners telt, valt het gsm-gebruik nog steeds behoorlijk hoog uit. Uit de studie blijkt dat families die het socio-economisch niet zo goed hebben hun vrije tijd vooral invullen door met de gsm bezig te zijn.”

Het gebruik van de mobiele telefoon heeft zijn voordelen om de krant te lezen, mails te checken en zaken te doen, geeft Öztürk toe. Maar deze excessieve resultaten op vlak van gsm-gebruik wijzen erop dat de Turken de verdeling van hun vrije tijd niet goed onder controle hebben door het vele gsm-gebruik.

Sabah

S.V.R.