Er zijn recentelijk veel geruchten ontstaan over een nieuwe regeling die zou verbieden dat een tweede mobiele telefoon vanuit het buitenland naar Turkije wordt meegenomen.

Deze berichten hebben voor veel onrust gezorgd onder onze Turkije-liefhebbers in het buitenland, maar deze beweringen zijn niet waar.

De beweringen dat het verboden zou zijn om een tweede mobiele telefoon vanuit het buitenland naar Turkije te brengen, kloppen niet.

Er is veel onjuiste informatie verspreid, vooral gericht op de vakantiegangers, die hierdoor onnodig in paniek is geraakt.

Zafer Sırakaya, een parlementslid van de AK Partij uit Istanbul, heeft via zijn sociale media-kanalen verduidelijking gegeven.

Hij antwoordde op de brandende vraag van veel Turkse inwoners in het buitenland en bevestigde dat de regelingen die in 2019 zijn ingesteld nog steeds van kracht zijn.

Oog op handel of geschenk

Sırakaya benadrukte dat de informatie over een verbod op het meenemen van een tweede mobiele telefoon naar Turkije onjuist is.

Het verbod op het meenemen van meerdere telefoons geldt alleen voor telefoons die de reiziger bij zich heeft met het oog op handel of als geschenk, en die niet in gebruik zijn.

Voor de mobiele telefoons die de reiziger actief gebruikt en bij zich draagt, is er geen sprake van sancties bij de douane.

De beslissing van het Ministerie van Handel is bedoeld om belastingverliezen en smokkel van mobiele telefoons die als belastingvrije goederen het land binnenkomen, te voorkomen.

Conclusie

Een belangrijk punt om op te merken is dat de verwarring deels is ontstaan door foutieve berichtgeving in de Turkse media.

De communicatie hierover is verkeerd gelopen, wat heeft geleid tot misverstanden en onnodige bezorgdheid onder de Turkse gemeenschap in het buitenland.

De onjuiste informatie over de nieuwe regelgeving heeft tot veel onnodige bezorgdheid geleid.

De bestaande regels, die al sinds 2019 van kracht zijn, blijven onveranderd.

Doel

Het belangrijkste doel van de nieuwe regeling is om belastingontduiking en smokkel van mobiele telefoons te voorkomen, zonder onnodige beperkingen op te leggen aan de reizigers die hun telefoons actief gebruiken.

Bron: Turkse media