IETT, het bedrijf dat de elektrische tram en metro van Istanbul uitbaat, heeft aan een aantal haltes speciale fietsen geplaatst die energie produceren. Bedoeling is om de productie van hernieuwbare energie onder de aandacht te brengen en tegelijkertijd een gezondere levensstijl te promoten.

Het project houdt in dat oude, ongebruikte fietsen omgebouwd worden zodat de fysieke energie die de persoon verbruikt terwijl hij fietst, omgezet wordt in elektrische energie. Die elektriciteit kan de fietser dan gebruiken om zijn mobiele telefoon op te laden.

https://www.youtube.com/watch?v=fahCTV6IyG4

De fietsen werden geplaatst op drie locaties in het Europese deel van Istanbul: aan de haltes Mecidiyeköy, Beylikdüzü Metrobüs en in de historische Karaköytunnel die Karaköy verbindt met de Istiklallaan.

De vervoersmaatschappij denkt eraan om in de toekomst aan alle haltes dergelijke fietsen te plaatsen.

Het opwekken van energie aan of langs drukke lijnen of haltes van het openbaar vervoer is geen nieuw concept voor Istanbul. Vorig jaar werd een nieuw project gelanceerd waarbij energie opgewekt wordt door snel rijdende bussen. De 50 kilometer lange snelbuslijn (BRT) van de stad, Metrobüs genoemd, zal binnenkort genoeg energie genereren voor een klein district, dankzij de snelheid van de bussen. Er werden al goede resultaten geboekt met een systeem aan de metrobüshalte Topkapı. Daar wordt nu energie gegenereerd uit de wind die de bussen maken door hun snelheid. Het plan is om 300 windturbines te bouwen langs de 1 kilometer lange halte. Men heeft berekend dat de Metrobüslijn, met 45 haltes, 20.000 gezinnen van elektriciteit zou kunnen voorzien.

Sabah

S.V.R.