De Turkse overheid heeft de registratieprijs voor buitenlandse gsm’s verhoogd van 170 Turkse lira (27 euro) naar 500 Turkse lira (80 euro). Dat staat in een presidentieel decreet dat op vrijdag in het Staatsblad is gepubliceerd.

De overheid verlangt dat de gsm’s die door toeristen en expats het land worden binnengebracht, binnen 120 dagen na binnenkomst in het land worden geregistreerd bij het overheidsinstituut voor communicatie (BTK).

Het registratieproces, dat ook online kan worden gedaan, vereist een bewijs van binnenkomst in het land, wat meestal een inreisstempel op paspoorten is. Daarnaast moeten ook de registratiekosten van 500 Turkse lira worden betaald.

Het systeem maakt het mogelijk om telefoons te registreren zonder eerst te betalen, maar de registratie zal worden opgeschort voor degenen die niet op tijd betalen. Bovendien wordt in dergelijk geval 50 procent meer dan de gebruikelijke vergoeding in rekening gebracht.

De BTK staat slechts één gsm-toestel per paspoort om de twee jaar toe.

Gsm’s die niet geregistreerd zijn binnen de periode van 120 dagen zullen niet in staat zijn om verbinding te maken met Turkse gsm-netwerken en bezoekers zullen geen gebruik kunnen maken van roamingdiensten.

Sabah
T.A.