Officiële cijfers laten zien dat de Turkse staatsscholen dit jaar dubbel zo veel inschrijvingen kregen van Syrische vluchtelingenkinderen.

Meer dan 600.000 Syrische vluchtelingen trokken dit jaar weer naar school in Turkije. Dat zegt het ministerie van Onderwijs.

Cijfers van het ministerie, waar Anadolu Agency de hand op kon leggen, laten zien dat zich dit jaar dubbel zo veel vluchtelingen inschreven als vorig jaar.

Syrische kinderen die in Turkije leven worden opgenomen in het Turkse onderwijssysteem sinds het schooljaar 2016-2017. Die maatregel maakt deel uit van het onderwijsbeleid van de regering.

De maatregel houdt in dat Syrische leerlingen uit het eerste, vijfde en negende jaar zich verplicht moeten inschrijven in een staatsschool.

Leerlingen uit andere jaren volgen voorlopig les aan tijdelijk opgerichte centra in het land. Daar krijgen ze intensief Turkse les. Als ze naar het volgende jaar overgaan, zullen ook zij in de reguliere staatsscholen geïntegreerd worden.

Op die manier zullen meer dan 1 miljoen schoolplichtige Syrische kinderen geleidelijk aan geïntegreerd worden in de staatsscholen, zo blijkt uit cijfers van de Migratiedienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Op dit moment vangt Turkije zo’n 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen op, meer dan welk land ook ter wereld.

Syrië begint zich nog maar pas te herstellen van een verwoestend conflict. Dat begon in 2011, toen het Assadregime de controle verloor na onverwacht hevige demonstraties.

AA

S.V.R.