De grootste Turkse gsm-operator Turkcell heeft een deal gesloten met de Finse Gsm-gigant Nokia om nieuwe technologieën te ontwikkelen. Het nieuws werd vrijdag bekendgemaakt door Turkcell.

“Twee bedrijven zullen samenwerken aan het internet der dingen (IoT), slimme autotechnologieën, online geneeskunde en de automatisering van het Turkcell-netwerk,” was te lezen in de verklaring.

Deze gezamenlijke projecten zullen bijdragen aan de doelstelling van Turkije om een van de leidende landen te worden in deze gebieden.

Belangrijke stappen zetten

Gediz Sezgin, algemene manager voor netwerken van Turkcell, zei het volgende: “Met het project zal 5G in Turkije worden gecommercialiseerd en zullen we belangrijke stappen zetten om toekomstige technologieën te produceren.”

Mikko Lavanti, hoofd van Nokia Centraal-Azië en Centraal-Europa, merkte het volgende op: “Deze overeenkomst, die het Turkse vertrouwen in Nokia aantoont, maakt het mogelijk om gezamenlijk de substructuur van het 5G-netwerk voor te bereiden.”

Turkcell was leider van mobiele communicatie in Turkije toen het bedrijf in 1994 van start ging. Sindsdien heeft het bedrijf haar diensten op vlak van mobiele, audio- en datacommunicatie voortdurend uitgebreid.

5G verwijst naar de vijfde generatie, mobiele draadloze standaardtechnologie.

Sabah

O.A.