Duitsland heeft belang bij een gezonde ontwikkeling van de Turkse economie. Dat heeft de Duitse kanselier Angela Merkel donderdag gezegd. In een interview op het Duitstalige televisiekanaal RTL deelde Merkel mee dat, desondanks de politieke verschillen tussen Turkije en Duitsland, de twee landen hun communicatie en samenwerking met elkaar zouden moeten verbeteren.

“Duitsland baat niet bij een verzwakte economie van Turkije”, zei de Duitse kanselier. Merkel besloot in het interview meer uitleg te geven nadat er in de media berichten verspreid werden over hoe Duitsland Turkije kan helpen met de financiële problematiek.

Verder ontkende Angela Merkel dat de oppositiepartij van Duitsland zich negatief had uitgesproken over het geplande bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in de Duitse hoofdstad Berlijn op 28 en 29 september. “We mogen niet zwart en wit denken. Zo werkt de wereld niet’, zei Merkel.

Relatie tussen Duitsland en Turkije 

Merkel benadrukte dat de relatie tussen Duitsland en Turkije voor haar belangrijk is aangezien er meer dan drie miljoen mensen met de Turkse nationaliteit in Duitsland wonen. Op de vraag wat haar mening is over het geplande militair offensief door het Syrisch regime en zijn bondgenoten op de Syrische provincie Idlib, beantwoorde Merkel dat alles eraan gedaan moet worden zodat een humanitair drama voorkomen kan worden.

Merkel voegde eraan toe dat ze de situatie telefonisch besproken heeft met de Turkse president Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin. ‘De burgers moeten beschermd worden’, benadrukte de Duitse kanselier.

De noordwestelijke Syrische provincie Idlib grenst aan Turkije en is het laatste rebellenbolwerk in Syrië. In de provincie wonen meer dan drie miljoen burgers, waaronder velen vorige militaire offensieven van het Syrisch regime ontvlucht zijn. Eerder deze week waarschuwde de Verenigde Naties dat de uitvoering van het militair offensief het ‘ergste humanitaire drama van de 21ste eeuw’ zal ontketenen.

Yeni Safak

M.S.