Turkije waarschuwt dat een militair offensief door het Syrische regime van president Bashar al-Assad en zijn bondgenoten, Rusland en Iran, op de Syrische rebellenprovincie Idlib, zal leiden tot een humanitaire catastrofe. Idlib grenst aan Turkije en heeft een bevolking van meer dan drieënhalf miljoen mensen. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vreest voor een nieuw humanitair drama en een vluchtelingenstroom richting zijn land en Europa.

De spanningen lopen op tussen Turkije, Iran en Rusland over het geplande grootscheeps offensief van het Syrisch regime en zijn bondgenoten op het laatste rebellenbolwerk Idlib. Ankara benadrukt dat een militair offensief op de noordwestelijke Syrische provincie zal leiden tot een humanitair drama en een nieuwe vluchtelingencrisis zal veroorzaken. ‘Rekening houdend met hoe de vorige militaire aanvallen uitgevoerd zijn door het Syrisch regime en zijn bondgenoten, maken de bewoners van Idlib zich zorgen’, zei Midden-Oosten-expert Can Acun. Hij voegde eraan toe dat het aantal burgerlijke slachtoffers na een militair offensief op de stad Aleppo hoog lagen.

Oytun Orhan, een Syrië-expert, deelde mee dat een nieuwe vluchtelingenstroom verwacht kan worden als het militair offensief uitgevoerd wordt. Orhan benadrukte dat een nieuwe vluchtelingencrisis niet alleen gevolgen zal hebben voor Turkije, maar ook voor Europa. ‘Schattingen wijzen op ongeveer 700.000 mensen die via Turkije mogelijk verder naar Europa zouden doorreizen’, zei Orhan.

In het kader van het proces van Astana werd Idlib in de maand mei aangeduid als een de-escalatie zone waar geweld verboden is. De laatste twee maanden vormt de noordwestelijke Syrische provincie het doelwit van luchtaanvallen uitgevoerd door het Syrische regime en Rusland.

Sabah

M.S.