Een gepensioneerde wiskundeleraar die in Samsun woont, heeft aangekondigd dat hij al zijn persoonlijke bezittingen zal schenken aan de persoon die de door hem verzonnen wiskunde opdracht, kan oplossen.

Aydin Cerit (59) die aandringt op binnenlandse wiskundigen om een inheemse rekenmachine te bouwen en zijn werk rond priemgetallen wil belichten, is een wedstrijd gestart. Hij belooft om al zijn spaargeld en bezittingen te schenken aan diegene die zijn wiskunde probleem kan oplossen, waarvan de deadline 19 mei is.

“Er wordt geen rekenmachine in Turkije geproduceerd. Ik ben van mening dat een rekenmachine, die zeer complexe berekeningen kan oplossen, kan gebouwd worden onder het licht van mijn eigen werk. Ik wil de aandacht van de mensen en ook de overheid hierop trekken.

Daarom heb ik besloten om een wiskundeprobleem te creëren die zelfs een computer niet kan oplossen. Ik beloof dat ik al mijn spaargeld en mijn huis aan diegene zal geven die het probleem kan oplossen voor 19 mei”, zei Cerit.

Dit is niet de eerste uitdaging die Cerit heeft uitgewerkt. Eerder, heeft de gepensioneerde leerkracht ook goud uitgeloofd voor de oplossing van een ander probleem, maar niemand kon binnen de periode van 6 weken antwoorden. Vorig jaar had Cerit beloofd om zijn pensioen te geven voor 93 maanden aan de oplosser van 2 vraagstukken. 3 mensen kwamen met een oplossing, maar de gelukkige winnaar was hoogleraar wiskunde Afgan Aslanov van de universiteit van Beykent en vertelde Cerit dat hij geen beloning moest. Hij wou enkel zien of hij de vraagstukken kon oplossen of niet.

Sabah