Grieks premier Alexis Tsipras zei donderdag tegen president Erdogan dat de putschisten van de Gulenistische Terreurorganisatie (FETO) niet welkom zijn in Griekenland. President Erdogan ontving Tsipras twee uur lang in het Peninsula Hotel in New York waar hij verbleef tijdens de 71e Algemene Vergadering van de VN. 

Tsipras zei Erdogan dat democratie “zeer belangrijk” was voor Griekenland en dat putschisten “niet welkom zijn”. “Het was een zeer moeilijke ervaring voor Turkije. Ons standpunt is duidelijk: de Griekse regering en het Grieks volk zal altijd een regering dat door verkiezingen aan de macht is gekomen bijstaan”, zei Tsipras.

Gevangenisstraf

Na de couppoging op 15 juli ontsnapten 8 soldaten, waarvan twee commandanten, vier kapiteins en twee sergeanten naar Griekenland met een Sikorsky-helikopter en landden in Alexandropolis. Ankara vroeg formeel de uitlevering van de Gulenistische putschisten. Een rechtbank in Griekenland veroordeelde de 8 mannen tot een gevangenisstraf van 3 maanden voor het illegaal binnentreden van Griekenland. Ze worden momenteel vastgehouden onder politietoezicht in Athene.

Asielaanvraag

Ondertussen heeft Griekenland de asielaanvraag van 3 van de 8 soldaten al geweigerd volgen Griekse media. Het trio beweerde dat ze de ideologie van FETO niet deelden maar dat ze juist de ideologie van Kemal Ataturk volgden en dat ze geen weet hadden van de couppoging: “We volgden enkel bevelen op”. Ze beweren ook dat ze niet met opzet naar Griekenland vluchtten. Kort na de couppoging belde Grieks premier Tsipras Erdogan op om te bevestigen dat “alles wat nodig is gedaan zal worden” om de 8 militairen uit te leveren aan Turkije.

Sabah