Volgens de Britse touroperator Thomas Cook, wordt Turkije een van de topbestemmingen voor Britse vakantiegangers. Cijfers van CEO Peter Fankhauser, tonen een verschuiving aan naar het oosten en dus weg van Spanje. “Turkije staat ruim op kop,” klinkt het.

“We zien dat de vakanties naar Spanje meer en meer onder druk komen te staan. Dit is voornamelijk te wijten aan de stijgende hotelprijzen,” liet Thomas Cook weten in een verklaring. “We blijven maatregelen nemen om dit tegen te gaan en om evenwicht te behouden in ons programma. Dit doen we door landen zoals Turkije en Egypte te integreren in ons aanbod.”

Volgens recente cijfers is de zomer van 2018 al voor 34 procent uitverkocht. Vergeleken met vorig jaar is dit een stijging van drie procent. De verkoopcijfers in het Verenigd Koninkrijk zijn gemiddeld met 6 procent gestegen. Fankhauser zei dat reizen naar Griekenland opnieuw zeer vlot verkopen, maar “Turkije heeft het potentieel om de achterstand op Griekenland in te halen,” klonk het.

“Uit alles wat we tot nu toe hebben gezien, blijkt dat de interesse in een zomervakantie in het buitenland niet is verdwenen. We hebben vroegtijdig actie ondernomen om tegemoet te komen aan de sterke vraag naar bestemmingen in het oostelijke Middellandse Zeegebied,” voegde hij toe.

De toeristische sector in Turkije genereerde vorig jaar zo’n 21,5 miljard euro. Turkije verwelkomde meer dan 38 miljoen buitenlandse toeristen.

Anadolu