Turkije wil dat de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen naar hun land terugkeren, zei President Recept Tayyip Erdoğan, waarbij hij zwoer de Operatie Olijftak te blijven doorzetten in het Syrische Afrin.

Opwarmingsronde in Afrin

“We willen dat onze vluchtelingenbroeders en -zusters terug kunnen keren naar hun, naar hun thuis. We bevinden ons niet in een positie om de 3,5 miljoen Syriërs voor eeuwig hier te herbergen,” aldus Erdoğan op 8 februari. Hij sprak de lokale provinciehoofden toe in het Presidentieel Paleis in Ankara.

“We hebben de steden, hun ziekenhuizen en scholen gereconstrueerd. Nu leven ze in hun eigen land. Het Vrije Syrische Leger (FSA) en onze soldaten hebben voor veiligheid gezorgd voor hen. We willen in Afrin hetzelfde doen, zodat de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen terug naar hun thuis kunnen keren,” aldus de President.

Erdoğan zei verder dat het offensief van Turkije in Syrië nog niet eens “een opwarmingsronde” is voor zijn toekomstige plannen in de regio. “Wat we tot nu toe hebben gedaan is zelfs niet de opwarming. We zullen grootse beslissingen en opmarsen maken in de komende periode,” zei hij.

Meer dan 1,000 terroristen geneutraliseerd

Ongeveer 1,028 terroristen “werden tot nu toe geneutraliseerd,” zei Erdoğan. Op 9 februari steeg dit nummer naar 1,062. De Turkse autoriteiten gebruiken vaak het woord “geneutraliseerd” in hun mededelingen om aan te geven dat de tegenstanders ofwel gedood of gevangen waren, of dat ze zichzelf overgaven.

Op 20 januari lanceerde Turkije Operatie Olijftak om de terreurorganisatie PKK uit het noodwestelijke Syrische Afrin te weren.

Erdoğan verwerpt telefoongesprek met al-Assad

Erdoğan weigerde ook een telefoongesprek van de leider van de Republikeinse Volkspartij, Kemal Kılıçdaroğlu, die contact wou maken met de Syrische President Bashar al-Assad.

“Waarover zullen we spreken met een moordenaar die meer dan 1 miljoen van zijn inwoners heeft gedood?”

Hurriyet