Vanaf 10 juli hoeven burgers uit 59 landen, waaronder Turkije, niet meer in quarantaine als ze aankomen in Engeland. Dat maakte de Britse regering op 3 juli bekend.

Die landen worden door het Verenigd koninkrijk beschouwd als landen met een laag risico op besmetting met COVID-19, dus de burgers uit die landen hoeven zichzelf niet meer 2 weken te isoleren.

Andere landen op de lijst zijn bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en België. De Verenigde Staten staan niet op de lijst, want in dat land woekert het virus nog fel. Britten die naar een land op die lijst willen, hoeven daar ook niet in quarantaine te gaan.

“Vandaag zetten we de volgende stap om onze geweldige natie voorzichtig te heropenen. Dit is goed nieuws voor Britse toeristen en Britse ondernemers die handelen met het buitenland”, verklaart minister van Transport Grant Schapps.

“Onze hele natie heeft hard gewerkt om dit punt te bereiken. Daarom is veiligheid onze topprioriteit. Als we merken dat het aantal besmettingen weer stijgt in 1 van de landen waarvoor we onze grenzen weer opengesteld hebben, zullen we niet aarzelen om ons te beschermen.”

In juni besliste het VK om buitenlandse bezoekers in quarantaine te laten gaan. Zo hoopte de Britse regering de volksgezondheid te beschermen tegen geïmporteerde gevallen van COVID-19.

Op dit moment moet iedereen die het land binnenkomt een adres opgeven waar ze in quarantaine gaan. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 100 euro, en wie ook niet in quarantaine gaat, kan een boete van 1.000 euro verwachten.

Op donderdag telde Turkije 202.284 gevallen van COVID-19. Er genazen 176.965 mensen van het virus. Dat meldde minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca.

Voor het eerst sinds het begin van de crisis werden er ook demografische gegevens over de besmettingen gedeeld. Daaruit bleek dat ongeveer de helft, zo’n 110.000 gevallen, in Istanboel gemeld werd.

De gegevens zijn zowel in het Engels als in het Turks beschikbaar en bevat cijfers uit de periode van maart tot 28 juni. Volgens het rapport werden in totaal meer dan 105.000 mensen in een ziekenhuis behandeld voor COVID-19.

Tussen 1 en 28 juni werd 21% van dat totaal in een ziekenhuis opgenomen. In totaal verliet al 93,4% van de behandelden het ziekenhuis.

K.L.

(Bron: VRT/Daily Sabah)