Ahmed Batman, Abdullah Batman, Ömer Ince en Tuğbanur Batman kunnen deze zomer niet naar hun thuisland.

Veel Amsterdammers vertrekken in de zomermaanden met het hele gezin naar hun vaderland. Hoewel Europa zijn grenzen beetje bij beetje openzet, blijft voor veel landen code oranje van kracht: alleen noodzakelijke reizen. Dat meldt de nieuwswebsite Parool.

Pedagogisch medewerker Tuğbanur Batman (23) en haar broer Ahmed Batman (20, links), student bouwkunde, gaan met hun ouders jaarlijks naar Turkije. Ook op de foto: vader Abdullah Batman (49) en Tuğbanurs man Ömer Ince (29).

Ahmed: “We gaan minimaal één keer per jaar naar Turkije, voornamelijk om familie te bezoeken. Dat is altijd een emotionele ontmoeting, omdat we ze zo weinig zien. Oma en opa vragen altijd als we ze spreken: wanneer komen jullie weer?”

Tuğbanur: “Voordat ik getrouwd was, ging ik altijd met m’n ouders mee, zes weken achter elkaar. Maar nu ik met mijn man ben, gaan we eerder twee weekjes langs.”

Ahmed: “Als we inderdaad zes weken gaan, dan toeren we door het land. We hebben niet alleen familie in Istanboel, maar ook in Kayseri en Mersin. Mersin is een kuststad naast Antalya, daar kun je heerlijk naar het strand.”

Tuğbanur: “Dan gaan we echt vakantie vieren. Lekker in de zee zwemmen, genieten van het eten. Daar voel ik me ook echt thuis. Ik ben in Nederland geboren, maar mijn tweede taal is Turks. Als ik daar ben, kan ik alles in die taal verstaan en vertellen. Dan heb je gewoon een fijnere vakantie, denk ik.”

Ahmed: “Turkije staat ook vol Romeinse steden. Mijn opa komt uit zo’n stad, met bouwwerken van duizenden jaren oud. Ik kijk m’n ogen uit als architectuurstudent, ook al vinden mijn ouders het niet per se interessant.”

Tuğbanur: “Ik vind het wel een nare gedachte dat ik nu niet naar mijn thuisland kan gaan.”

Ahmed: “Vooral voor mijn opa en oma is het heftig. Ze zijn met de crisis ook net wat eenzamer.”

Tuğbanur: “Maar goed, het is wel zo dat we nu allemaal beperkt worden door corona. Niks gaat zoals we het willen. Het belangrijkste is dat we allemaal gezond zijn.”

Ahmed: “Ja, maar ik vind het wel belangrijk om familie te zien. Je hebt ook Turkse Nederlanders die alleen een all-inclusive boeken, maar dan niet hun familie een paar honderd kilometer verderop bezoeken.

Dat mag natuurlijk, maar in onze cultuur staan familiebanden toch wel centraal.”

Bron: Parool