Mazlum Kobane

Een bevelhebber van terreurorganisatie YPG heeft maandag gezegd dat hij bereid zou zijn om aan tafel te gaan zitten met Turkije. De Syrische PKK-tak wil deze stap enkel zetten als Turkije zich terugtrekt uit de Noordoostelijke Syrische stad Afrin.

Generaal Mazlum Kobane maakte de opmerkingen tijdens een ceremonie in de buurt van Kobani. Afrin wordt sinds maart 2018 bezet door de Turken die er een drie maanden durende militaire campagne hebben gevoerd. De regio werd toen gezuiverd van terreurdreigingen.

Generaal Kobane zei dat het civiele en militaire bestuur in het Noordoosten van Syrië “bereid is om onderhandelingen aan te gaan”, enkel als Turkije zich terugtrekt uit de voormalige Koerdische enclave.

Tweede voorwaarde

Een tweede voorwaarde is dat Turkije een einde maakt aan de “bedreigingen” in Noordoost-Syrië, aldus het rapport van Hawar News Agency (ANHA).

“Dit zal de Koerdische strijdkrachten in Syrië in staat stellen om vrede te vinden,” klonk het verder.

Kobane benadrukte echter dat de YPG het legitieme recht heeft om zich te verdedigen als ze wordt aangevallen door andere krachten, waaronder ook Turkije dat herhaaldelijk heeft gedreigd om een aanval te lanceren tegen de ‘Syrische Koerden’ ten oosten van de Eufraat.

Sommige analisten geloven dat vrede sluiten met tegenstanders de beste manier is voor de Syrische Koerden om hun belangen te beschermen. Nicholas A. Heras, lid bij het Center for a New American Security, zei in een interview dat de YPG “pragmatisch” moet zijn in de omgang met haar Amerikaanse bondgenoten en met bedreigen zoals Turkije.

Heras haalde aan dat de YPG beter af zou zijn zonder een “roofzuchtig Turkije” dat uit is op een “totale vernietiging” van de Syrisch-Koerdische militie.

“Ook heeft de YPG geen behoefte aan een groep Amerikanen die Turkije blij proberen te maken,” voegde hij toe.

“De YPG moet aan de Amerikanen laten zien dat het een serieuze partner is die voor vrede en stabiliteit kan zorgen in Syrië. Zelfs al moeten ze aardig zijn tegen Turkije,” tot zover Heras.

Kurdistan24

O.A.