De YPG, ook wel de Syrische tak van de PKK genoemd, heeft 40 IS-terroristen vrijgelaten in ruil voor losgeld.  Dit nieuws werd dinsdag meegedeeld door Anadolu Agency. 

Volgens bronnen in het door YPG gecontroleerde Tal Abyad, in het noordwesten van Syrië, hebben YPG-terroristen de IS-gevangenen vrijgelaten in ruil voor een grote som geld. Niemand weet momenteel waar de terroristen zijn heen gevlucht na hun vrijlating.

Dit was echter niet de eerste soortgelijke overeenkomst tussen de YPG en IS. Eerder in januari heeft de YPG alle IS-gevangenen vrijgelaten op voorwaarde dat zij zouden vechten tegen de Turkse troepen en de troepen van het Vrije Syrische Leger (FSA).

Via BBC

De YPG sloot ook een geheime overeenkomst met IS voor de evacuatie van ongeveer 4.000 terroristen en honderden buitenlandse strijders die in Raqqa verbleven. De geheime deal werd in oktober 2017 onthuld door een BBC-rapport. Daarin werd een deal beschreven die werd gesloten met de Syrische Democratische Strijdkrachten. Deze groepering wordt gesteund door de VS en telt een grote hoeveelheid YPG-strijders.

Als onderdeel van de overeenkomst, zorgde de YPG voor de evacuatie van duizenden IS-militanten waaronder enkele beruchte kopstukken. Ook werden er 10 vrachtwagens meegesmokkeld die volgeladen waren met wapens en munitie. In het rapport wordt het aantal geëvacueerde terroristen en familieleden op ongeveer 4.000 geschat.

Sabah

O.A.