De 1.380 meter lange Vespasianus Titus Tunnel, die tijdens de Romeinse periode in de stad Çevlik volledig met de hand werd gebouwd, blijft de aandacht trekken van lokale en buitenlandse toeristen.

De grootste met de hand gemaakte tunnel, wordt dagelijks bezocht door honderden bezoekers die gefascineerd zijn door geschiedenis, architectuur, pittoreske landschappen en alles wat groen is.

De tunnel werd in de eerste eeuw na Christus, onder het bewind van de Romeinse keizer Vespasianus, gebouwd omwille van de constante overstromingsdreiging. Om dit probleem op te lossen gaf keizer Vespasianus zijn legionairs, zeelieden en gevangenen de opdracht om een waterkanaal te graven door de berg die het water zou wegleiden.

Voormalige Romeinse keizers hebben kanalen gebouwd om dit probleem tegen te gaan maar telkens zonder resultaat. Het feit dat de hele tunnel met hamers en beitels werd uitgehouwen en nog niet is ingestort, blijft moderne ingenieurs en architecten verbazen.

Hüsnü Işıkgör, de provinciale directeur van cultuur en toerisme, zei in een gesprek met Anadolu Agency dat ze hebben gewerkt aan de bescherming van de site om bezoekers een betere, meer comfortabele ervaring te kunnen bieden.

“De Vespasianus-Titustunnel is de langste tunnel ter wereld die met de hand werd gegraven. Daarnaast is er ook nog de Beşikli-grot, waar veel graven van belangrijke priesters en geestelijken te vinden zijn,” aldus de directeur.

Sabah

O.A.